Informatii

La Arad anul acesta - Numarul persoanelor care incearca sa treaca ilegal frontiera s-a dublat

18.06.2007 ⋅ 0 comentarii

În urma unei analize efectuate la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, s-a constatat că cele mai multe cazuri de trecere frauduloasă a frontierei au fost depistate la punctele de trecere din zona de vest a ţării. Astfel la Arad, numărul persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă frontiera ascunse în mijloace de transport s-a dublat faţă de anul trecut.
Peste 300 de frauduloşi
Comisarul şef al Poliţiei de frontieră Arad – Ioan Handra – ne-a informat că, de la începutul anului şi până acum, la punctele de frontieră arădene au fost depistate peste 300 de persoane care încercau să treacă ilegal frontiera de stat. Dintre acestea, 20 au fost găsite ascunse în mijloace de transport. Majoritatea dintre cei care apelează la această metodă sunt cetăţeni moldoveni. Motivaţia principală a persoanelor care apelează la aceste metode este ajungerea în Occident, pentru a se alătura rudelor sau pentru a-şi găsi locuri de muncă mai bine plătite.
„Majoritatea cetăţenilor străini depistaţi pe sensul de ieşire din România, majoritatea din R. Moldova, recunosc faptul procedează la ascunderea în mijloacele de transport deoarece nu aveau vizele necesare efectuării unei călătorii legale. Există, însa, şi mulţi români care încearcă trecerea frontierei în acest mod, deoarece nu îndeplinesc condiţiile legale - nu posedă documente de călătorie, sunt minori care nu au acordul părinţilor - sau au comis infracţiuni pe teritoriul României sau al altei ţări, încercând să evite aplicarea masurilor legale”, ne informează Ioan Handra.
Comisarul şef ne-a mai informat că, din statistici rezultă faptul că mijloacele de transport preferate de fugari sunt trenurile internaţionale, unde aceştia se pot ascunde în podul vagoanelor şi sub banchete; tir-urile, unde se ascund în cabine şi printre mărfurile transportate sau autoturismele unde de cele mai multe ori sunt găsiţi sub banchete sau în portbagaje.
Cazuri concrete
Şeful poliţii de frontieră ne-a prezentat şi două dintre cazurile cele mai semnificative de la frontiere arădene. Primul dintre acestea s-a întâmplat, în urmă cu mai bine de o lună. Şase turci, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, intenţionau să iasă ilegal din România, ascunşi printre cutiile cu mobilă din remorca unui tir. Aceştia au făcut tăietură în prelată şi s-au strecurat înăuntru. Au fost descoperiţi şi prezentaţi procurorilor, fiind cercetaţi pentru trecere ilegală a frontierei de stat.
În cel de-al doilea caz evidenţiat de poliţişti, trei minori încercau să iasă ilegal din ţară ascunşi între scaunele din spate ale unui microbuz. Şi aceştia au fost descoperiţi şi cercetaţi pentru aceeaşi infracţiune. Alţi trei minori cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani au fost descoperiţi între scaunele din spate al unui microbuz condus de un arădean. În microbuz se afla şi mama acestora care a declarat că a procedat astfel deoarece nu avea împuternicire de la tatăl copiilor pentru a-i scoate pe minori din ţară.
Şoferul microbuzului şi mama celor trei minori sunt cercetaţi pentru participaţie improprie la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat „Cu toate că am sperat la o reducere a infracţionalităţii transfrontaliere privind migraţia odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, totuşi numărul persoanelor care încearcă să iasă ilegal din ţară atât cu doc de identitate false cât şi peste fâşie sau ascunse în mijloacele de transport este în cont destul de mare.  Poliţiştii de front din cadrul Inspectoratului sunt pregătiţi pentru a face faţă valului de frauduloşi ce va urma”, a încheiat comisarul şef al Poliţiei de Frontieră Arad.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro