Informatii

Agentii economici - nepregatiti pentru fonduri structurale

19.06.2007 ⋅ 0 comentarii

Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia de fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 580 de milioane de euro în perioada 2007-2013. Finanţarea va fi asigurată prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în baza documentelor de programare. Din nefericire, studiile realizate au arătat că nu toate IMM-urile şi  microîntreprinderile româneşti sunt suficient de pregătite pentru a fi competitive pe piaţă. Lipsa competitivităţii este cauzată, de cele mai multe ori, de incapacitatea lor de a accesa sursele de finanţare destinate investiţiilor în tehnologii noi şi în implementarea sistemelor de calitate, sau de a beneficia de servicii de consultanţă care să le ofere orientarea adecvată pe piaţă.
Conform celor declarate de consilierul judeţean Dorel Căprar, la nivelul judeţului Arad, până în momentul de faţă, nici un agent economic nu a obţinut finanţare din fondurile structurale, fapt care nu pare să intereseze instituţiile cu atribuţii în domeniu. „Accesarea fondurilor nerambursabile reprezintă o condiţie sine qua non pentru un mediu de afaceri sănătos şi competitiv iar dezvoltarea durabilă nu se poate realiza în condiţiile unei economii fragile. De aceea, este îngrijorătoare această absenţă a informaţiilor şi a programelor prin care să fie facilitat accesul firmelor arădene la fondurile disponibile. Trebuie să găsim, la nivelul Aradului, noi metode de a oferi consultanţă pe fondurile structurale pentru susţinerea IMM-urilor, în special prin facilitarea accesului la capital şi la dezvoltare tehnologică, ceea ce le va permite ulterior alinierea la standardele de calitate ale produselor şi serviciilor destinate pieţei”.
În acest sens, Dorel Căprar a subliniat că „va solicita conducerii Consiliului Judeţean şi Consiliului Local ca, împreună cu parlamentarii arădeni, să venim în ajutorul agenţilor economici pentru a-i ajuta să acceseze banii necesari investiţiilor. Fără aceste investiţii, nici un agent economic nu va rezista pe piaţa comunitară iar Aradul are nevoie ca întreprinzătorii săi să fie puternici şi competitivi”.
Dorel Căprar a anunţat că social-democraţii arădeni lucrează în prezent la identificarea unor metode de sprijin pentru investitorii din sectorul IMM care să compenseze carenţele identificate în domeniu.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro