Cultura

Noul stadion aradean? intre primarie si prefectura

28.06.2007 ⋅ 0 comentarii

De ce nu se doreşte un nou stadion în Arad şi cine nu doreşte construirea lui sunt întrebări care s-au pus de multe ori, nu doar de iubitorii sportului. Iar degetul era (şi încă este) îndreptat spre primarul Aradului, Gheorghe Falcă, considerat inamicul numărul unu al proiectului.
Deranjat de aceste acuze, edilul şef al Aradului a organizat ieri o conferinţă de presă în care şi–a prezentat punctul de vedere în legătură cu acest controversat subiect.
„Văd că s-a ajuns la o adevărată campanie împotriva mea pe tema stadionului, totul căpătând deja o tentă politică şi culminând cu declaraţia domnului prefect Gavril Popescu trimisă ziarelor arădene. Culmea e că demararea proiectului întârzie tocmai din cauza prefecturii.“
Gheorghe Facă a prezentat cronologic „povestea stadionului, totul plecând de la negocierile dintre primărie şi „Casarom“, negocieri care s-au încheiat prin întoarcerea în patrimoniul primăriei a 26 de hectare de teren în zona Subcetate. Teren destinat construirii viitorului stadion, cu o capacitate de aproximativ 20.000 de locuri.
Au avut loc întâlniri cu două firme, una italiană, cealaltă din Ungaria, ambele interesate de proiect. Între timp au venit şi alte firme cu oferte. Din păcate toate discuţiile s-au blocat în momentul în care prefectura ataca în contencios administrativ actul prin care cele 26 de hectare se întorceau în proprietatea municipalităţii.
„Am pierdut câteva luni bune şi probabil vom mai pierde şi altele, până când instanţa se va pronunţa definitiv. Trebuie înţeles faptul că din momentul în care avem terenul, firma interesată de construirea stadionului va face un studiu tehnic. Fiind nevoie în prealabil de o hotărâre de consiliu, care să stipuleze ce va intra în proprietatea primăriei, în speţă stadionul, hotelul şi două terenuri de antrenament adiacente, pe restul suprafeţei firma care va face acest lucru urmând să construiască alte obiective (centre comerciale, etc). Este clar că e nevoie de un plan urbanistic de dezvoltare, avize, ceea ce înseamnă alte câteva luni. Iar construirea stadionului va dura şi ea minimum doi ani. Important este ca proiectul să demareze, dar decizia prefecturii, o repet, ne ţine cu mâinile legate.“
Fiind clarificată problema noului stadion, au fost abordate şi alte subiecte, printre care şi cel al Stadionului UTA, care va suferi şi el ample lucrări de modernizare.
„La UTA se vor monta scaune şi în peluze, regulamentul obligându-ne să avem şapte mii de locuri de acest gen pentru a primi licenţa în noul sezon. Până în luna mai va fi instalată şi nocturna. Am demarat deja licitaţia pentru noua tabelă, urmând ca anul viitor să începem lucrările de modernizare a peluzelor. Care vor fi aduse până în spatele porţilor şi mărite substanţial. Avem un calendar de lucrări la stadion, dar lucrurile merg mai încet, pentru că aşa se lucrează în administraţia din România. La inaugurarea nocturnei, stadionului i se va atribui noul nume, „Francisc von Neumann“, aşa cum este stipulat în protocolul încheiat cu urmaşii creatorului echipei UTA. Protocol în care este stipulat şi faptul că primăria pierde stadionul dacă el este vândut sau i se schimbă destinaţia. Asta ca să îi liniştesc pe cei care vin cu tot felul de variante de dărâmare sau înstrăinare a arenei.“ a precizat primarul Aradului Gheorghe Falcă.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: F.C. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro