Administratie

Start?ul programului de evaluare a sanatatii se da in cateva zile

04.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Atât de mult „trâmbiţatul” program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va demara, concret, abia de săptămâna viitoare. Aşadar, arădenii născuţi în primele zile ale acestei luni vor fi chemaţi la medicii de familie pentru a fi consultaţi şi trimişi la analizele medicale gratuite. Chemările la medic se fac prin nişte taloane primite prin poştă prin intermediul cărora arădenii vor fi anunţaţi să meargă la cabinetele medicale. Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei se va derula în perioada 1 iulie 2007-1 iulie 2008, toţi cetăţenii  beneficiind în acest interval, gratuit, de o consultaţie la medicul de familie şi de un set de cel mult nouă analize.
Autorităţile susţin că se prea poate ca primele două luni să fie de rodaj, mai ales că iulie şi august coincid cu perioada de concedii atât pentru medici cât şi pentru cetăţeni, fapt pentru care nu se aşteaptă o aglomeraţie la uşile cabinetelor medicale, respectiv ale medicilor de familie. Până la sfârşitul acestei săptămâni pe site-ul MSP va fi postată aplicaţia informatică intermediară care va permite medicilor de familie să colecteze şi să prelucreze datele medicale ale fiecărui pacient. În urma prelucrării datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boală sau mai multe. În concluzie, medicul nu va mai scrie de mână riscograma, şi după ce o va completa, printr-un simplu click va avea şi rezultatul acesteia.
De asemenea, acest soft intermediar face şi nomenclatoarele de raportare lunară către Casele de asigurări, scutind din nou medicii de a mai scrie de mână. „Pentru că, aşa cum am promis, nu vreau să fie funcţionari, ci să-şi facă adevărata lor meserie. Acest program informatic va putea fi descărcat de pe site-ul MSP doar de medicii de familie, pe baza CNP. 
De acest soft nu vor putea beneficia medicii care nu au calculator. Pentru ei vom transmite în teritoriu formulare tipizate”, afirma într-un comunicat de presă ministrul Eugen Nicolăescu.  Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei este finanţat integral de Ministerul Sănătăţii Publice. S-a estimat că suma necesară derulării acestuia este de aproximativ 300 milioane Euro, banii fiind alocaţi din fondurile proprii ale MSP.
***
Arădenii vor beneficia gratuit de o consultaţie clinică şi un set gratuit de analize care să ajute la depistarea unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet, anemii etc. Fiecare cetăţean va primi acasă o scrisoare cu paşii de urmat şi cu două taloane nominale. Pe un talon scrie „Medic” şi cu acesta cetăţeanul se va prezenta la consultaţie, la medicul de familie, în luna în care este născut. Acest talon va rămâne la medicul de familie. Pe al doilea talon scrie „Laborator de analize” şi cu el cetăţeanul se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate. Medicul de familie va scrie şi va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Investigaţiile paraclinice care pot fi efectuate în cadrul programului sunt stabilite de către medicul de familie în urma examenului clinic.
Dacă în urma acestor examene medicul de familie suspicionează existenţa unei boli pacientul va fi trimis la medicul specialist. Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sănătate ce nu pot fi rezolvate de medicul de famile examinator vor fi trimise de către acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului şi a atitudinii terapeutice. În final, pe baza tuturor acestor informaţii, tot medicul de familie va fi cel ce va trage concluziile asupra stării de sănătate a pacientului. Medicul de familie va programa asiguraţii de pe listă în luna în care aceştia sunt născuţi. Vor fi programaţi în perioade bine stabilite de medicul de familie şi cetăţenii neasiguraţi care au solicitat să se înscrie pe lista sa. Parcursul unui cetăţean în acest program va fi -medic de familie-labotrator pentru recoltare analize –medic de familie pentru interpertare analize şi recomandări în funcţie de rezultate. Nu vor face acest control persoanele care în ultimele 30 de zile au efectuat investigaţiile paraclinice menţionate în program, în laboratoare care îndeplinesc condiţiile stabilite de prezentul ordin şi bolnavii cronici cunoscuţi şi dispensarizaţi de către medicul de familie care în ultimele 90 de zile, au efectuat investigaţiile paraclinice menţionate în program, în laboratoare care îndeplinesc condiţiile stabilite de prezentul ordin. În program nu vor fi incluşi nici copii de la 0-3 ani , decât la recomandarea expresă a medicului.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M. Mican ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro