Administratie

LA UNIVERSITATEA DE VEST ?VASILE GOLDIS? - ADMITEREA 2007: FACILITATI si 300 DE LOCURI FARA TAXA

24.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest Vasile „Goldiş” a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a prezentat ultimele activităţi ale prestigioasei universităţi arădene. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat că  „toate facultăţile din cadrul Universităţii au demarat etapa înscrierilor la toate specializările acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, urmând ca absolvenţii de liceu să poată ocupa unul din cele 9.500 de locuri  care au fost aprobate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru anul universitar 2007/2008. Înscrierea se face pe baza mediei obţinute la examenul de bacalaureat. Nu se percepe taxă de înscriere”. 
Până la această dată s-au înscris peste 2000 la Arad şi filiale de absolvenţi de liceu la toate facultăţile şi specializările.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în premieră naţională pentru sistemul de învăţământ privat, acordă, începând cu anul universitar 2007-2008, un număr de 300 de locuri fără taxă. Locurile se acordă primilor 300 de admişi la specializările de la forma de învăţământ zi, în baza mediei obţinute la examenul de bacalaureat 2007. Această premieră este posibilă datorită unui management financiar performant şi realizării unor fonduri terţiare din cercetarea ştiinţifică.   
PROPUNERI ALE UNIVERSITĂŢII DE VEST „VASILE GOLDIŞ” PENTRU FINANŢAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIVAT ÎN SPIRITUL LEGII
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat că Senatul Universitar a înaintat scrisori Preşedintelui României, Premierului României, Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind finanţarea învăţământului privat sub forma de locuri bugetare pe specializări şi sub forma unor parteneriate public-private. „Învăţământul privat făcând parte din sistemul naţional de învăţământ, studenţii, care marea lor majoritate lucrează cât şi părinţii acestora fiind plătitori de taxe şi impozite , considerăm firesc ca învăţământul privat să nu fie discriminat şi să se bucure de susţinerea bugetară a statului român”.
PERIOADA DE ÎNSCRIERE: 01 IUNIE –
28 IULIE 2007
AFIŞAREA REZULTATELOR: 29 iulie 2007
Au fost acreditate noi specializări, ceea ce acordă dreptul absolvenţilor de a susţine examene de licenţă cu comisii formate din cadre didactice proprii (Psihologie, Biologie, Administraţie publică, Silvicultură, Colegiul Universitar de Tehnică Dentară).
FACILITĂŢI ACORDATE STUDENŢILOR PENTRU ANUL UNIVERSITAR  2007- 2008
Studenţii înscrişi în anul I de studiu, şefi de promoţie 2007, beneficiază de scutire de la plata taxei de şcolarizare aferentă anului universitar 2007-2008.
Studenţii care provin de la casele de copii sau orfanii de ambii părinţi, care nu depăşesc vârsta de 25 de ani, beneficiază de scutire de plata taxei de şcolarizare.
Studenţii înscrişi în anii II-VI de studiu, ai căror părinţi sunt cadre didactice beneficiază de o reducere de 15% din taxa de şcolarizare.
Studenţii înscrişi în anii II-VI de studiu la învăţământ de zi şi care nu depăşesc vârsta de 25 de ani, ai căror părinţi sunt pensionari, beneficiază de o reducere de 10 % din taxa de şcolarizare.
Studenţii anilor II-VI de studiu, absolvenţi ai altor universităţi, care urmează a doua specializare în cadrul Universităţii, beneficiază de o reducere de 10% din taxa de şcolarizare.
Studenţii anilor II-VI de studiu, care urmează a doua specia--lizare şi care sunt absolvenţi ai Universităţii, beneficiază de o reducere de 25% din taxa de şcolarizare.
Studenţii anilor de studiu II-VI care provin din aceeaşi familie, beneficiază de o reducere  de 10 % din taxa de şcolarizare.
ADMITERE LA MASTERAT
Pentru anul universitar 2007-2008 Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, asigură tuturor absolvenţilor instituţiei noastre, şi numai, posibilitatea perfecţionării şi extinderii pregătirii de specialitate atestate prin diploma de licenţă, în vederea formării unei noi generaţii de cercetători şi cadre didactice universitare precum şi a unor specialişti performanţi în sfera activităţilor socio-economice, prin înscrierea la cele 45 de masterate  din domeniile: ştiinţe juridice, ştiinţe economice, ştiinţe socio-umane, educaţie fizică şi sport, medicină.
SPECIALIZĂRI AUTORIZATE ŞI ACREDITATE DE A.R.A.C.I.S.
Pentru anul universitar 2007-2008, în premieră pentru învăţământul privat din România, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior a autorizat în respecializarea CONSERVARE ŞI RESTAURARE DE ARHITECTURĂ, care va funcţiona în cadrul Facultăţii de Inginerie; - durata studiilor 3 ani – 180 de credite transferabile.
Specializarea beneficiază de cadre de specialitate cu o bogată experienţă în învăţământul superior de arhitectură, specialişti cu o bogată experienţă în proiectarea de arhitectură şi numeroşi tineri arhitecţi cu o vocaţie didactică certă.
Specializarea va crea specialişti necesari Aradului şi altor oraşe transilvane.
(Aradul, oraş cu un centru istoric realizat la sfârşitul secolului al XIX-lea după un proiect al unui arhitect vienez, va beneficia, în cadrul proiectului „HIST URBAN” de importante fonduri U.E. pentru restaurarea clădirilor istorice.
În plus, este de menţionat că, Aradul are 119 monumente incluse în lista monumentelor istorice. De specialişti în restaurare are nevoie şi Episcopia Aradului şi Hunedoarei, prin  şi parohiile sale, care deţin 839 lăcaşuri de cult, fiecare reprezentând, sub aspect arhitectural , un edificiu de referinţă pentru zona respectivă. Trecerea Cetăţii Aradului în circuitul civil şi transformarea acesteia într-un ansamblu cultural presupune de asemenea specialişti arhitecţi cu studii superioare).
Au fost acreditate noi specializări, ceea ce acordă dreptul absolvenţilor de a susţine examene de licenţă cu comisii formate din cadre didactice proprii (Psihologie, Biologie, Administraţie publică, Silvicultură, Colegiul Universitar de Tehnică Dentară).
ÎNCHEIEREA SESIUNII DE EXAMENE DE VARĂ 2007 
În ceea ce priveşte sesiunea de examen, este de apreciat generalizarea sistemului de evaluare on-line, sistem european care completează evaluările pe parcurs ale cunoştinţelor studenţilor. Procentul de promovabilitate de 91% şi media generală de 8,43, vin să confirme pregătirea de pe tot parcursul semestrului.
DESFĂŞURAREA EXAMENELOR DE FINALIZARE A STUDIILOR
În perioada iunie – iulie s-au desfăşurat în cadrul instituţiei noastre examenele de finalizare a studiilor pentru absolvenţii studiilor universitare de licenţă şi studiile universitare de masterat. În ceea ce priveşte examenele de absolvire şi de licenţă, procentul de promovabilitate este elocvent:
Colegiul Universitar Pedagogic – specializarea Institutori – Învăţământ primar – 100%; Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – specializarea Psihologie – 100%; Facultatea de Educaţie Fizică şi sport – 100%; Facultatea de Ştiinţe ale Naturii -  specializările Biologie şi Ecologie şi protecţia mediului  - 100%; Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative – specializările: Istorie - Jurnalism, Istorie – Limba şi literatura engleză, Jurnalism - Limba şi Literatura engleză, Relaţii internaţionale şi studii europene, Limbi moderne aplicate, Istorie-geografie, Limba şi literatura română – Limba şi literatura engleză, Administraţie publică – 100%; Facultatea de Ştiinţe Economice – specializările Marketing, Administrarea afacerilor, Contabilitate şi informatică de gestiune, Economia comerţului – 100%.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a amintit că, în această săptămână, se desfăşoară examenul de finalizare a studiilor la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi  Facultatea de Inginerie – specializarea Silvicultură. În ceea ce priveşte finalizarea studiilor de masterat (susţinerea disertaţiilor) pe lângă procentul de promovabilitate care este de 100 % este de remarcat şi media generală de absolvire: 9,63.
ORGANIZAREA STUDIILOR DOCTORALE ÎN ANUL UNIVERSITAR 2007-2008
Acordarea calităţii de instituţie organizatoare de doctorat,  încă din anul universitar 2005-2006, plasează Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad în compania selectă a universităţilor de tradiţie din România. Cei şase conducători de doctorat în domeniul medicină, prof.univ.dr. Alexandru Pop (specializarea Ortopedie), prof.univ.dr. Maria Puşchiţă (specializarea Medicină internă), prof.univ.dr. Ioan Ioiart (specializarea Urologie), prof.univ.dr. Afilon Jompan (specializarea Medicina familiei), prof.univ.dr. Gheorghe Ciobanu (specializarea Radiologie) şi prof.univ.dr. Virginia Gligor (specializarea Farmacologie), îşi propun ca prin abilităţile cognitive, specifice, doctorii în ştiinţe „marca” Vasile Goldiş să devină reper în lumea ştiinţifică naţională şi internaţională.
Proiecte pentru Săvârşin şi Nădab
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest Vasile Goldiş a subliniat că, proiectele Săvârşin şi Nădab confirmă dimensiunea antreprenorială a Universităţii. Proiectul Săvârşin constă în transformarea actualului hotel, proprietate a universităţii într-un CENTRU GERIATRIC DE EXCELENŢĂ. Dorim să punem în valoare realizările universităţii în domeniul Gerontologiei şi Geriatriei, experienţă în domeniul ştiinţelor longevităţii ale domnilor Dr. SORIN RIGA şi Dr. DAN RIGA. „Şi-au manifestat interesul pentru a colabora la acest proiect Universităţile din Tübingen, Florenţa, cât şi domnul Dr. Ec. GEORGE CONSTANTIN PĂUNESCU – Preşedintele U.G.I.R. Bucureşti. De asemenea, Proiectul Nădab constă în transformarea fostei mori, proprietate a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, într-un centru de practică studenţească pentru studenţii economişti, dar şi de loisir pentru publicul larg.
STADIONUL  GLORIA
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat că, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Arad nr. 232/08.08.2000, „Stadionul Gloria a fost transmis în administrarea Universităţii noastre pe perioada funcţionării Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Deşi ceilalţi actori locali (Primăria, Consiliul Judeţean) nu au alocat fonduri acestui obiectiv de interes public, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” lucrează la stadion şi pista de atletism de nivel european a început să prindă contur”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro