Administratie

Dorel Caprar: ?Aradul pierde fonduri europene?

25.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Consilierul judeţean Dorel Căprar, preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Arad, consideră că „Aradul are toate şansele să se claseze pe un loc din coada clasamentului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. De parcă nu ar suficientă indolenţa instituţiilor centrale şi regionale, autorităţile locale şi judeţene ignoră şi ele oportunităţile oferite Aradului prin aderarea României la Uniunea Europeană. Numai pentru regiunile de dezvoltare vor fi disponibili, în intervalul 2007 – 2013, aproximativ 4,6 miliarde de euro, bani pe care, la nivelul Aradului, se pare că nimeni nu doreşte să-i revendice”.
„În aceste condiţii, ar fi interesant de ştiut cu ce se (mai) ocupă Biroul ADR V – Vest, persoanele din primării care au atribuţii pe linia atragerii fondurilor nerambursabile, compartimentele de specialitate ale Prefecturii şi Consiliului Judeţean? La Arad, nimeni nu a pomenit nimic de Programul Operaţional Regional REGIO, lansat la Sibiu de Comisarul European pentru Politica Regională. Este vorba despre o linie de finanţare care însumează 4,6 miliarde de euro, din care 3,72 miliarde reprezintă fonduri structurale iar 880 de milioane reprezintă contribuţia României. Banii pot fi accesaţi pe proiecte de interes regional iar Aradul face parte dintr-o regiune cu largi posibilităţi de dezvoltare economică şi socială, dintr-o regiune care are o capacitate imensă de absorbţie a fondurilor europene”, subliniază Dorel Cărpar.
Conform celor declarate de Dorel Căprar „accesarea şi absorbţia Fondurilor Structurale constituie cea mai mare provocare pentru administraţia publică, pentru mediul de afaceri, fermieri şi sectorul ONG. Integrarea europeană însăşi depinde de optimizarea şi eficientizarea absorbţiei fondurilor destinate României în perioada 2007-2013. Gradul de absorbţie în ţările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 a fost destul de scăzut: Slovacia a cheltuit puţin peste o treime din fondurile structurale în perioada 2004-2006, iar Polonia a întâmpinat multe probleme în derularea proiectelor cu finanţare post-aderare, în special în ce priveşte sistemul de achiziţii publice. Situaţia României va fi probabil una relativ asemănătoare. În schimb, avem avantajul că putem învăţa din experienţa acestora. Până acum însă n-am făcut altceva decât să repetăm greşelile pe care le-au făcut statele care au aderat la Uniunea Europeană în anul 2004”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro