Informatii

Festivalul de muzica veche la Santana

04.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Filarmonica de Stat Arad şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi a Centrului Cultural Judeţean Arad organizează în luna august festivalul de muzică veche, care se va desfăşura în spaţii sacre din judeţul Arad.
Festivalul va debuta cu un concert de muzică baroc la Biserica Romano-Catolică din Sântana, în 5 august a.c., ora 11.30.
„Turiştii arădeni şi de pretutindeni vor putea audia un concert de muzică baroc susţinut de Cvartetul Ziridava la Biserica Romano-Catolică şi vor avea prilejul să facă o incursiune în trecutul localităţii, vizitând expoziţia de istorie de la Centrul Multicultural Sântana (clădirea fostului Gimnaziu)”, afirmă Adelina Stoenescu, din cadrul Departamentului de Relaţii Publice a Complexului Muzeal Arad.
Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Kirchweich a germanilor romano-catolici, sărbătoare ce se desfăşoară la Sântana în fiecare vară.
Ca şi în Banat dar şi alte zone din Comitatul Arad, în secolul al XVIII-lea austriecii au colonizat aici şvabi, fiind înfiinţat astfel satul Sfânta Ana, actualul oraş Sântana.  În anul 1748, printr-un decret al împărătesei Maria-Tereza, localitatea  a fost înalţată la rangul de „târg”. După anul 1751 se zidea o biserică romano-catolică şi se deschidea un gimnaziu în cladirea ce găzduieşte azi Centrul Multicultural.
Biserica romano-catolică Sf. Ana, de proporţii monumentale, reconstruită în anul 1868 după un incendiu, a fost cladită dupa modelul catedralelor romanice, având trei nave. Lânga biserică se gaseşte clădirea denumită „Urbarial-Haus”, reşedinţa administraţiei domeniale, folosită până la revoluţia de la 1848 pentru perceperea şi depozitarea produselor provenite din renta feudală.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M. Mican ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro