Informatii

Judetul Arad trebuie sa ?inghita? 460 de milioane de euro

20.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iosif Matula, a participat la prima întâlnire a Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Evenimentul organizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, sub directa coordonare a ministrului Laszlo Borbely.
La întrunire au participat reprezentantul Comisiei Europene, David Sweet, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, secretari de stat, directori şi reprezentanţi ai celor opt ministere ce fac parte din Comitetul de Monitorizare, alături de reprezentanţii celor opt regiuni de dezvoltare.
Comitetul a fost constituit prin hotărâre de Guvern, în data de 11 iulie 2007, ca structură naţională cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a POR 2007-2013.
În cadrul acestui program, România urmează să primească fonduri europene de 3,72 de miliarde de euro în perioada 2007-2013.
Reamintim că preşedintele CJA Arad, Iosif Matula, a fost ales săptămâna trecută să reprezinte Regiunea Vest în Comitetul de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007-2013, în calitate de membru titular, fiind preşedinte al Consiliului de Dezvoltare a Regiunii Vest.
Comitetul de Monitorizare al POR asigură urmărirea calităţii implementării asistenţei financiare nerambursabile prin POR, modul de utilizare, eficacitatea şi impactul acesteia. Fondurile alocate prin Programul Operaţional Regional reprezintă 19% din totalul fondurilor structurale alocate României în perioada 2007-2013. Acest program va finanţa proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni de dezvoltare ale ţării prin investiţii publice în dezvoltare urbană, în infrastructura de transport, socială, de afaceri şi  infrastructura turistică, pe mai multe axe prioritare de dezvoltare: sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – potenţiali poli de creştere; îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale; îmbunătăţirea infrastructurii sociale; sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local; dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului şi asistenţă tehnică.
 Alocarea financiară totală pentru Regiunea Vest în perioada 2007 – 2013 este de 458,76 milioane euro, reprezentând aproximativ 10,34% din totalul fondurilor alocate finanţării POR.
„În cadrul întâlnirii am aprobat criteriile de selecţie a proiectelor finanţabile prin POR: îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale şi îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Este foarte important ca autorităţile administraţiei publice (primării, consilii locale, prefecturi, consilii judeţene), instituţiile publice, cum ar fi cele de sănătate, instituţiile academice, serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă, organizaţiile neguvernamentale, companiile private, în special IMM-urile (intreprinderile mici şi mijlocii) şi microintreprinderile, să fie conştiente de oportunitatea pe care o reprezintă Programul Operaţional Regional. Aceasta deoarece la nivel naţional se doreşte crearea a 15.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2015, cu rezultate directe măsurate în cifre după cum urmează: peste 800 km de drumuri judeţene reabilitate, modernizate sau construite; peste 200 km de şosele de centură reabilitate, construite, modernizate; 50 de centre de sănătate reabilitate sau modernizate; 510 unităţi mobile pentru situaţii de urgenţă – echipate; 500 de ha de spaţii industriale reabilitate; 50 de clădiri de patrimoniu reabilitate; 50 de proiecte de investiţii pentru dezvoltarea potenţialului turistic al zonelor naturale; 400 de şcoli reabilitate sau modernizate. Date fiind aceste cifre, insist din nou pe nevoia de implicare pentru realizarea de proiecte şi atragerea tuturor acestor bani care ne stau la dispoziţie", a declarat preşedintele CDR Vest, Iosif Matula.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro