Administratie

Sa iertam dar sa nu uitam!

30.08.2007 ⋅ 0 comentarii

La 30 august 2007 se împlinesc 67 de ani, de la răpirea Ardealului de nord – vest de către hungaria hothystă, prin dictatul de la Viena, la data de 30 august 1940; ca urmare a acestui dictat, România a pierdut 43.492 km pătraţi din teritoriu care a cuprins oraşe importante: Cluj, Târgu Mureş, Odorhici, Sfântul Gheorghe, Oradea şi altele.
S-a pierdut o mare parte din populţie: 2.667.000 locuitori, majoritatea români. Cotropirea Ardealului    s-a făcut la insistenţele repetate ale Ungariei horthyste, cu ajutorul Germaniei hitleriste şi Italiei fasciste care s-au declarat „garanţii“ frontierelor României, după încheierea dictatului.
Negocierile au început la Salzburg în Austria la 26 iulie 1940, au continuat la Turnu Severin în 16-24 au-gust, între delegaţia română şi maghiară, şi s-au înche-iat la Viena la 30 august 1940. România este forţată şi ameninţată să cedeze teritoriul Ungariei horthyste.
În şedinţa consiliului de coroană al României din 29 – 30 august 1940 se hotărăşte, după lungi şi dramatice discuţii să se accepte „arbitrajul“ Germaniei şi Italiei; hotărârea consiliului de coroană sa făcut sub ameninţarea Germaniei hitleriste care a comunicat guvernului României că în caz de respingere a „arbitrajului“  România va fi ocupată de armata germană şi statul român va fi desfiinţat.
Hotărârea consiliului de coroană s-a luat cu greu în noaptea târziu, cu 19 voturi „pentru“ şi 10 „înpotrivă“ şi o obţinere.
După ocuparea teritoriului românesc de către trupele hothyste au urmat masacre greu de imaginat, primitive care şi masacrul de la Moisei.
Pentru edificare vă recomandăm lucrarea „Teroarea hothysto – fascistă în nord – vestul României din septembrie 1940 – octombrie 1944“ , ediţia 1985 coordonată de istoricii Mihai Fătu şi Mircea Muşat.
La data de 9 martie 1945 Guvernul României condus de dr. Petru Groza a preluat administraţia teritoriului  românesc din nord – vestul Transilvaniei ca urmare a înfrângerii şi izgonirii de pe teritoriul României a trupelor maghiare şi germane, de către armata română şi armata sovietică.
Am reamintit acest dramatic eveniment din istoria României pentru a împrospăta memoria celor care uită cu uşurinţă învăţămintele dure ale istorici.
Să iertăm dar să nu uităm!
Evreii sunt demni de toată stima şi consideraţia pentru că împrospătează mereu memoria omenirii, faptele abominabile îndreptate împotriva evreilor de către Germania hitleristă în timpul celui de al doilea război mondial; fie ca aceste barbarii să nu se mai repete niciodată.
Forţele răului au acţionat şi acţionează în continuare în formă făţisă aşa cum sa întâmplat în 1990 la Târgul Mureş sub formă mai mult sau mai puţin mascată aşa cum se procedează în legătură cu autonomia culturală, de fapt o separare teritorială.
Cu ocazia acestei zile triste de 30 august să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor care au fost victime ale ocupaţiei hothyste în nord – vestul Ardealului.
Să sperăm că Uniunea Europeană din care facem parte va fi calea spre armonie şi bună înţelegere între popoare.
Să nu ne amăgim cu idealuri!
Vigilenţa este o necesitate.
Să iertăm dar să nu uităm!

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ioan Gorea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro