Informatii

Funeraliile lui Luciano Pavarotti vor avea loc sambata la Modena

07.09.2007 ⋅ 0 comentarii

Funeraliile celebrului tenor italian Luciano Pavarotti vor avea loc sâmbătă la Modena, a anunţat joi primarul acestui oraş din nordul Italiei, Giorgio Pighi, unde artistul s-a stins din viaţă joi în zori, relatează AFP.
‘Funeraliile vor avea loc sâmbătă, iar ultimele detalii vor fi stabilite mâine’, vineri, a declarat el la postul de televiziune Sky TG 24. Ceremonia religioasă va avea loc în catedrala oraşului, a precizat primarul.
Luciano Pavarotti a decedat joi în zori, la vârsta de 71 de ani.
Royal Opera House din Londra i-a adus joi un omagiu, calificându-l ‘unul dintre cei mai buni cântăreţi ai epocii nostre’. ‘Prin nenumăratele sale emisiuni, înregistrări şi concerte, el a dezvăluit puterea extraordinară a operei oamenilor care probabil nu au avut niciodată acces la operă şi la muzica clasică şi le-a îmbogăţit astfel existenţa’, a estimat prestigioasa  operă londoneză într-un comunicat.
‘Au existat tenori şi a existat Pavarotti. Marele său merit este că a abordat muzica în globalitatea sa, de la şansonete la lirică, trecând prin operetă’, a declarat la rândul său regizorul italian Franco Zeffirelli.
‘Sunt în stare de şoc şi foarte trist. A fost un prieten de mai multe decenii. Timbrul său era atât de distinct încât puteam să-l recunosc imediat de fiecare dată când îi auzeam cântecele în restaurante, de exemplu’, a afirmat şi celebrul dirjor japonez Seiji Ozawa. ‘Mi-e greu să ştiu că nu-i voi mai auzi vocea’, a adăugat el.
La rândul său, tenorul spaniol Jose Carreras a salutat în Luciano Pavarotti un bun prieten, un bucătar fin şi un excelent jucător de pocher. ‘Cele mai frumoase amintiri sunt cele din intimitate. Avea o personalitate foarte amuzantă’, a declarat Carreras pentru publicaţia suedeză Expressen de la Karlstad, centrul Suediei, unde a susţinut un concert în ajun.
‘Trebuie să ne amintim de el ca de marele artist care a fost, un om cu o carismă extraordinară’, a adăugat Carreras.
‘Era, de asemenea, desăvârşit în domeniul gastronomic pe care îl iubea atât de mult. Era un foarte bun prieten pentru prietenii săi şi un mare jucător de pocher’, a mai spus Jose Carreras.
Opera din Viena a înălţat joi dimineaţă drapelul negru după anunţul decesului tenorului, în timp ce directorul operei, Ioan Holender, a deplâns dispariţia ‘celei mai frumoase voci de tenor’ din timpurile noastre. De asemenea, cancelarul austriac Alfred Gusenbauer a regretat moartea celui pe care l-a descris ca fiind ‘cel mai important cântăreţ al secolului al XX-lea’.
În Bulgaria, postul naţional de radio a anunţat că va difuza arii interpretate de Pavarotti pe tot parcursul zilei.
Pavarotti ‘a vrut să moară în casa sa’ de vacanţă
Tenorul italian Luciano Pavarotti, decedat joi la vârsta de 71 de ani, îşi dorea ‘să moară acasă la el’, într-o vilă de vacanţă în apropiere de Modena (nord), oraşul său natal, a afirmat primarul localităţii,Giorgio Pighi, relatează AFP.
Acesta a indicat că Luciano Pavarotti a decedat ‘la puţin timp după ora 03.00 GMT’ în locuinţa sa de la periferia Modenei, ‘o casă foarte frumoasă de vacanţă, înconjurată de câmpuri şi verdeaţă’. 
‘Pavarotti voia să moară acasă. L-am văzut săptămâna trecută, era foarte încercat de boală, însă a vrut să stea de vorbă. Am vorbit chiar în dialectul local’, a povestit primarul din Modena, adăugând că funeraliile tenorului ar putea avea loc sâmbătă.
‘Luciano nu a reuşit să învingă în ultima bătălie, însă arta şi persoana sa vor rămâne vii pentru eternitate’, a mai spus primarul într-un comunicat.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Informat ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro