Informatii

Cu numai o saptamana inainte de inceperea anului de invatamant: 438 de scoli aradene nu au autorizatie sanitara!

08.09.2007 ⋅ 0 comentarii

La orice m-aş fi putut gândi, dar nu şi la faptul că 438 de şcoli din cele 580 existente în municipiul şi judeţul Arad (din care 190 cu personalitate juridică şi 390 structuri de unităţi), să nu aibă, iată, la 6 septembrie a.c., autorizaţie sanitară de funcţionare!
Ce înseamnă, pe înţelesul tuturor copiilor, elevilor şi părinţilor acest lucru? Înseamnă că în 438 de şcoli în care vor intra în prima zi de şcoală copiii şi elevii noştri arădeni nu există minime standarde de igienă, adică grupuri sociale cu toalete puse la punct; nu există apă curentă (pentru băut şi spălat pe mâini); iluminaţia este defectuoasă, copiii se pot curenta la reţeaua electrică, ori nu văd bine să scrie si să citească în clasă, iar clădirile şi sălile de clasă nu sunt proaspăt zugrăvite!
Vă întreb, stimaţi cititori, ce părinte cu dragoste pentru copii nu se impacientează şi nu se revoltă când aude asemenea veşti? Ce părinte acceptă să-şi trimită copilul dimineaţa la şcoală sănătos, iar la amiază, când acesta se întoarce acasă, să-l vadă bolnav? Cred, cu certitudine, că absolut nimeni nu doreşte acest lucru! Iată, motivul  pentru care am rămas stupefiat când am aflat că din 24,8 milioane RON alocaţi de guvern, pentru reparaţii şi amenajări în vederea noului an şcolar, în judeţul Arad, autorităţile locale nu au cheltuit decât 7,5 milioane RON!
Domnilor aleşi locali şi directori de şcoli nu vă este milă de cele 438 de şcoli fără autorizaţie sanitară şi să „expediaţi“ înapoi la Guvern 18 milioane de RON?
De asemenea, nu avem cuvinte de laudă nici pentru Autoritatea de Sănătate Publică a judeţului Arad. Deşi aceasta ar trebui să se manifeste ca o instituţie combativă faţă de neregurile de igienă şcolară, o serie de angajaţi, în frunte cu purtătorul de cuvânt al instituţiei, sociologul George Rădulescu, a încearcat să ascundă murdăria „sub preş“ refuzând să prezinte adevărul presei, pe motivul că aşa i-a dat ordin directoarea, care se află în prezent la un curs de perfecţionare în Bucureşti! Halal ordin de directoare!
Din surse de la Inspectoratul Şcolar am reuşit să aflăm că Autoritatea de Sănătate Publică a judeţului Arad (care în mod inexplicabil muşamalizează neregulile din şcoli, în loc să le arate opiniei publice), a eliberat doar 92 de autorizaţii de funcţionare pentru şcolile din mediul urban (la care se mai adaugă 25 de şcoli aflate în program de conformare) şi 50 de autorizaţii în mediul rural (plus 5 şcoli în program de conformare). Aşadar, făcând un succint calul, scăzând cele 30 de şcoli aflate în program de conformare, constatăm că în final avem 408 şcoli care nu sunt pregătite pentru deschiderea noului an de învăţământ în judeţul Arad, şcoli care totuşi vor începe cursurile, pentru că aşa este obiceiul la noi, să fim toleranţi cu neregurile! Să ne rugăm la Dumnezeu să nu se declanşeze vre-o epidemie printre elevi!
Nu putem încheia comentariul nostru fără să amintim că de o lună de zile, Departamentul de control al Ministerului Educaţiei şi Direcţia Buget – Finanţe din acest Minister colindă în lung şi în lat judeţele ţării pentru a verifica modul în care s-au materializat investiţiile în infrastuctură şi în utilităţi.
Am aflat că şi-a manifestat intenţia să participe la câteva controale şi ministrul Adomniţei! Evident, aleator. Ce bine ar fi dacă „zarurile“ aruncate ar indica şi judeţul Arad, ca să afle şi opinia publică arădeană (şi din toată ţara) de ce nu s-au cheltuit cele 18 milioane RON alocaţi de Guvern şcolilor din judeţul Arad, bani care, se pare, vor fi returnaţi!
Aşteptăm cu interes să vedem pe cine va destitui din funcţie domnul prefect Gavril Popescu, pentru această indolenţă cresă manifestată faţă de învăţământul preuniversitar arădean!

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Emil Şimăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro