Informatii

?Strazi pentru oameni? - Saptamana mobilitatii europene - la a sasea editie

17.09.2007 ⋅ 0 comentarii

A şasea ediţie a „Săptămâna mobilităţii europene”, va fi sărbătorită în municipiu în perioada 16-22 septembrie. Tema de anul acesta va fi „Străzi pentru oameni”. Scopul evenimentului este promovarea transportului spre locul de muncă sau şcoală în mod ecologic, prin încurajarea modalităţilor alternative de transport, cum ar fi deplasarea cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun sau mersul pe jos.
Tema evenimentului transmite un mesaj clar, şi anume că mărirea spaţiului destinat circulaţiei maşinilor nu reprezintă o rezolvare a problemelor legate de transport. Dimpotrivă, reducerea acestui spaţiu poate constitui o soluţie sustenabilă şi eficientă şi o şansă de promovare a unui mod de viaţă mai sănătos pentru toţi cetăţenii, fără a reduce mobilitatea acestora. Această temă încurajează autorităţile locale să realoce o parte din zona carosabilă traficului pietonal. De asemenea, se pune accent pe creşterea calităţii aerului la nivel local, o preocupare majoră a Uniunii Europene şi a Statelor Membre.
Săptămâna Mobilităţii Europene este o iniţiativă sprijinită de Comisia Europeană prin Directoratul General de Mediu. Ea a fost lansată în data de 19 aprilie 2002, la Bruxelles, de comisarul european din acea vreme, Margot Wallström, cu prilejul Săptămânii verzi, cu scopul de a oferi oportunitatea iniţierii unor largi game de activităţi atât pentru autorităţile locale cât şi pentru organizaţii şi asociaţii pentru: promovarea politicilor, iniţiativelor şi celor mai bune practici legate de mobilitatea urbană durabilă; contribuţia la conştientizarea cetăţenilor in privinţa impactului negativ pe care tendinţele curente în mobilitatea urbană le generează asupra mediului şi calităţii vieţii; lansarea noilor politici pe termen lung şi a măsurilor permanente de îmbunătăţire a calităţii transportului urban, şi de diminuare a efectelor negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.
Iată care va fi şi programul acţiunilor: Luni - 17.09.2007, ora 12,00 – masă rotundă tematică: „Străzi pentru oameni”- la sala 63 a Primăriei Municipiului Arad; Marţi - 18.09.2007 - acţiuni educative şi de informare, legate de efectele poluării generate de trafic asupra mediului înconjurător, desfăşurate în şcoli şi grădiniţe; Miercuri - 19.09.2007 - educaţie ecologică în şcoli şi grădiniţe a acţiunilor derulate cu prilejul Săptămânii Mobilităţii Europene din anii precedenţi; Joi - 20.09.2007, ora 10,00 - educaţie ecologică în teren - determinări de noxe în condiţii de trafic normal, explicaţii de specialitate; Vineri - 21.09.2007, ora 10,00 - Ziua „În oraş fără maşină”. În cadrul acestei ultime manifestări circulaţia pe strada I.C. Brătianu va fi oprită în intervalul orar 10,00-12,00, se vor distribui materiale informative, vor avea loc determinări de noxe în condiţii de trafic oprit şi explicaţii de specialitate; organizări de concursuri şi întreceri sportive pentru preşcolari şi elevi  din toate ciclurile de învăţământ şi vor fi prezentate variantele de transport ecologic.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro