Informatii

La Nadlac - Festivalul cantecului popular slovac din Tinuturile de jos la a-IX-a editie

01.10.2007 ⋅ 0 comentarii

În perioada 28-30 septembrie la Nădlac s-a desfăşurat Festivalul - concurs  al cântecului popular slovac din Ţinuturile de jos, festival internaţional, care pe parcursul anilor a devenit una dintre cele mai importante manifestări culturale ale slovacilor din Croaţia, România, Serbia şi Ungaria.
Organizat şi finanţat de Uniunea democratică a slovacilor şi cehilor din România, Consiliul zonal Arad, în acest an a întrunit un număr de 32 de solişti vocali (copii, tineri şi adulţi), care au fost acompaniaţi de orchestra ansamblului folcloric „Sálašan“, sub bagheta prof. Jozef Zifčak jr.
Juriul festivalului a fost format din: prof. Iancsik Gabriela – muzicolog, Iana Nagy Iuhasz de la Conservatorul din Bratislava, Alena Pastorková – director al departamentului teritorial în cadrul Serviciului guvernamental pentru slovacii din străinătate al Republicii Slovace şi prof. de muzică Maria Peniakova.
Concertul de gală, care s-a desfăşurat duminică seara, a fost onorat de prezenţa vicepremierului Republicii Slovace, d-l Dušan Čaplovič şi Excelenţa sa, d-l Ján Šoth, ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti.
Pe parcursul celor trei zile publicul nădlăcan şi oaspeţii festivalului au trăit momente emoţionante ascultând cântecele populare aduse de strămoşii slovacilor pe aceste meleaguri  de mai bine de două sute de ani. Vocile soliştilor, corzile viorilor, le-au dus cu gândul în lumea baladelor, dar şi în lumea bucuriei şi veseliei.
Modul de interpretare, trăirea cântecului popular, au demonstrat din nou interesul tinerelor generaţii pentru comorile folclorului, cât şi  nostalgiile generaţiilor vârstnice.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ştefan Doval ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro