Informatii

Studentii Aradului

01.10.2007 ⋅ 0 comentarii

În cele două Universităţi arădene, „Aurel Vlaicu“ (rector prof. univ. dr. Lizica Mihuţ) şi „Vasile Goldiş“ (rector. prof. univ. dr. Aurel Ardelean), prima de stat, a doua particulară, vor învăţa în noul an universitar peste 35.000 de studenţi! Este o cifră pe care la Revoluţia din decembrie ’89, nimeni nu şi-a imaginat-o, deşi cu şase decenii în urmă, Lucreţia Pătrăşcanu, pe atunci deputat de Arad în M.A.N., îşi propusese, de pe poziţia pe care o ocupa, să transforme Oraşul de pe Mureş în cel mai important centru universitar din vestul Transilvaniei şi României, unde să se infiinţeze marea Universitate de Vest, similară cu Universităţile din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Din nefericire pentru Arad arestarea şi executarea criminală a lui Lucreţia Pătrăşcanu de către Gheorghiu Dej a zădărnicit iniţiativa deputatului de Arad. A venit apoi anul 1956, când, după revolta antisovietică de la Budapesta, acelaşi Gheorghiu Dej a desfiinţat trei regiuni din România, pornind de la Arad, Sibiu şi la Brăila. Regiunea Arad a fost „despicată“ cu o bardă de măcelar în a două, o parte din trupul judeţului trecând la Timişoara, iar cealaltă la Oradea pentru o perioadă de 12 ani. Concomitent, cele două Facultăţi, de Mecanică şi de Medicină Veterinară, au fost mutate la Timişoara,  Aradul devenind un mic raion! Toate aceste nedreptăţi (pe care le-am reţinut încă din anii mei de elev de liceu) au avut repercursiuni incalculabile pentru învăţământul superior arădean, dar şi pentru cultura, arta şi întreaga viaţă economico-socială şi institiţională arădeană, inclusiv în planul dezvoltării urbanistice şi edilitare.
În prezent cea mai de seamă realizare postdecembristă a Aradului este, incontestabil, învăţământul superior, Universităţile „Aurel Vlaicu“ şi „Vasile Goldiş“ au devenit BLAZOANELE cele mai de preţ ale Oraşului de pe Mureş.
Astăzi, studenţii Aradului umplu golul postdecembrist creat în urma părăsirii oraşului de 40.000 arădeni, plecaţi să muncească în Italia, Spania, Germania şi în alte ţări din Occident, ori în mediul nostru rural, în urma distrugerii barbare (ca pe vremea bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial) a industriei şi economiei arădene, prin numeroase privatizări neserioase (multe frauduloase), care au dus la lichidarea celor mai mari fabrici arădene, ce dădeau faimă oraşului şi judeţului!
Dincolo de etichetele aplicate de Preşedintele ţării învăţământului universitar românesc, care ar avea în opinia acestuia un nivel neperformant totuşi trebuie să recunoaştem, în mod obiectiv, că sunt în toate universităţile româneşti – deci şi la Arad – destui de mulţi studenţi buni şi foarte buni. Acest lucru îl confirmă nu doar rezultatele obţinute la examenele de licenţă, dar şi aprecierile elogioase la adresa studenţilor care fac stagii de pregătire peste hotare, în mari Universităţi ale lumii.
Dacă există totuşi unele carenţe ele constau, în opinia noastră, nu atâta în faptul că sunt şi studenţi slab pregătiţi profesional, cât mai ales în memotivarea acestora pentru specializarea pe care o urmează. Am avut posibilitatea la un moment dat (ca îndrumător de practică al unor studenţi în jurnalism şi de coordonator al unor lucrări de licenţă) să aflu că mulţi tineri au intrat la facultate în urma unui impuls venit de la rude, de la familie şi prieteni, ori din tentaţia vieţii de student! Asemenea studenţi au ajuns să urmeze specializări incompatibile cu aptitudinile şi pregătirea lor preuniversitară, motiv pentru care, după absolvirea facultăţii,nu au mai ajuns jurnalişti! Acelaşi lucru se întâmplă şi în cadrul altor facultăţi şi specializări.
Privind detaşat, ca ziarist, în ansamblu activitatea celor două Universităţi arădene, putem sublinia (chiar accentua) că Procesul Bologna se implementează pozitiv în învăţământul superior din Arad, atât la „Aurel Vlaicu“ cât şi la „Vasile Goldiş“. În nici una dintre cele două Universităţi nu am auzit să se fi produs „cutremure“, dimpotrivă, asimilarea Procesului Bologna este normală (3 ani ciclul studiilor de Licenţă; 2 ani Master şi 3 ani Doctorat).
În ceea ce priveşte Masterul nu avem informaţii exacte de la ambele Universităţi. Ştim însă cu certitudine că în noul an universitar, care va începe luni (1 octombrie a.c.), Universitatea „Vasile Goldiş“ are deja 4100 de masteranţi, ceea ce  înseamnă o cifră demnă de apreciat. De asemenea, cunoaştem că cei 35.000 de studenţi ai Universităţilor arădene urmează peste 80 de specializări în 17 facultăţi (8 la „Aurel Vlaicu“ şi 9 la „Vasile Goldiş“) în cadrul Studenţiilor de Licenţă, la care se adaugă Programele Master şi de Doctorat (la Facultatea de Medicină) şi Programe de cercetare ştiinţifică în mai multe Centre de Excelenţă, la ambele Universităţi.
Cu prilejul începerii luni, 1 octombrie a.c., a noului an universitar 2007/2008, redacţia cotidianului „Informaţia Aradului“ urează tuturor studenţilor arădeni şi cadrelor didactice din cele două Universităţi, mult succes în noul an de învăţământ superior de la Arad!

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Emil Şimăndan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro