Informatii

Un nou pas spre normalitate - Aradul ?si sorteaza deseurile

17.10.2007 ⋅ 0 comentarii

În urmă cu ani de zile, un bun prieten, stabilit în Germania, îmi povestea că acolo gunoiul e o avere.  L-am aprobat, jumătate din politeţe şi pe jumătate amuzat, când s-a lansat într-o adevărată demonstraţie financiaro-ecologică, punctată de
cuvinte ca “selectare„, “sortare„ sau “reciclare„. Termeni “science-fiction„ pentru România acelor ani. Ei bine, de ieri, aceşti termeni sunt valabili şi pentru Arad, pentru că “Polaris M Holding„ a inaugurat Staţia de sortare a deşeurilor.
Ce înseamnă acest lucru?
„Peste 4.500 de tone de deşeuri menajere procesate pe lună/schimb. În condiţiile în care vom trece la programul pe două schimburi, normal,  capacitatea se va dubla. După primele estimări, aproximativ 8-10% din cantitatea de gunoi va fi sortată, iar după această operaţie vom regăsi separat: hârtie-carton, pet-uri, polipropilenă de joasă şi înaltă densitate (nailon, plastic, ambalaje de şampon până la pubele de gunoi deteriorate), aluminiu sau metale neferoase. E o investiţie care sigur va ajuta Aradul“ a declarat Monica Jitariu, director al Punctului de lucru Polaris – Arad.
Cea care alături de primarul Gheorghe Falcă şi patronul firmei Polaris M Holding, Eduard Martin, au colaborat la tradiţionala „acţiune“ de tăiere a panglicii inaugurale. Asistaţi de oficialităţi locale, consilieri, oameni de afaceri, directori ai instituţiilor locale descentralizate.
„E o investiţie de 1.400.000 de euro, la care se va adăuga şi un service auto de uz intern pentru care am alocat alţi 600.000 de euro, pe o suprafaţă de două hectare, dintre care doar staţia propriu zisă ocupă un hectar. Aradul este al treilea oraş din România, după Constanţa şi Bucureşti, care dispune de acest gen de investiţie. Ne bucurăm că am reuşit să realizăm ceea ce am promis atunci când Polaris a semnat contractul cu municipalitatea. Asta înseamnă că respectăm legislaţia în vigoare, că ne aducem contribuţia la protejarea mediului şi nu în ultimul rând că am creat deja 33 de locuri de muncă, care se vor tripla în viitorul apropiat.“ ne-a precizat Eduard Martin, patron al Polaris M Holding.
„Mulţumim pentru această investiţie, fiind conştienţi că în Europa se acordă o mare atenţie selectării după colectare a deşeurilor. E bine că şi la Arad începe acest flux al colectării şi sortării, un avantaj în plus fiind şi faptul că degrevăm spaţiul de depozitare al ASA. E un prim pas dintr-un plan mai lung prin care dorim să ajungem, aici în Arad, la valorificarea  şi din punct de vedere energetic a componentelor deşeurilor.“ a declarat Gheorghe Falcă, primar al Aradului.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Florin Coita ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro