Informatii

?Romania nu se va putea integra ?n UE dec?t prin standarde similare celor din statele vest-europene?

24.10.2007 ⋅ 0 comentarii

Interviu cu Marian Melinte, vicepreşedinte PSD Arad

- Domnule Melinte, doar câteva zile ne mai despart de startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Este PSD Arad pregătit pentru o campanie de asemenea anvergură?
- Dacă vă referiţi la partea de organizare internă, la echipa pe care am reuşit să o formăm împreună cu cei mai experimentaţi dintre colegii noştri, vă pot spune că nu vom intra nepregătiţi în campanie. Dacă vă referiţi la logistica necesară derulării unei asemenea campanii în condiţii optime, în mod cert vom fi pregătiţi să abordăm cu toată seriozitatea bătălia electorală cu celelalte partide politice. Iar dacă vă referiţi la candidaţii pe care PSD doreşte să-i trimită în Parlamentul European pentru a reprezenta interesele românilor, vă pot spune fără nicio rezervă că avem cea mai solidă listă de candidaţi, că pe această listă au fost promovaţi exclusiv oameni care şi-au confirmat deja competenţele profesionale şi calităţile umane şi, de asemenea, că oferta PSD coincide într-o proporţie covârşitoare cu nevoile imediate ale românilor, ale României ca stat nou aderat la Uniunea Europeană.
- Totuşi, dacă ne uităm la sondajele de opinie, situaţia PSD nu este tocmai una optimistă...
- Daţi-mi voie să mă bazez într-o mai mică măsură pe ceea ce spun sondajele. Am gândit o campanie electorală care pleacă de la premisa că alegătorii vor înţelege întocmai cum funcţionează Parlamentul European şi că vor conştientiza importanţa europarlamentarilor pentru a căror desemnare sunt chemaţi la urne în 25 noiembrie. Oamenii vor înţelege până la momentul votului că PSD – ca şi parte a familiei socialiste europene – va putea promova cel mai bine interesele României, iar când afirm acest lucru mă bazez pe două considerente. În primul rând ţin cont de activitatea desfăşurată până în prezent de parlamentarii PSD trimişi la Bruxelles – şi nimeni nu poate să conteste rezultatele bune pe care aceştia le au – spre deosebire de colegii lor din alte partide. În al doilea rând mă gândesc la parcursul celorlalte state care au aderat recent la Uniunea Europeană – în special Ungaria şi Polonia – care şi-au trimis în Parlamentul European reprezentanţi proveniţi din stânga eşicherului politic, reuşind prin forţa socialiştilor europeni să grăbească şi să dea coerenţă procesului de reducere a decalajelor existente faţă de statele europene cu tradiţie precum Germania, Italia sau Franţa.
- Mesajul dumneavoastră electoral va consta aşadar în promisiunea reducerii decalajelor înregistrate de România comparativ cu celelalte state ale UE?
- Mesajul nostru electoral va consta într-o ofertă echilibrată, redactată în urma unor studii sociologice, o ofertă ce menţine legături strânse cu politicile publice promovate de PSD la nivel naţional. Este o ofertă în primul rând socială, mesajul său fiind acela că România nu se va putea integra în Uniunea Europeană decât prin aducerea nivelului de trai la standarde similare celor din statele vest-europene. Din acest punct de vedere, cred că europarlamentarii români vor putea influenţa Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti să adopte deciziile cele mai bune şi vor determina implementarea unor politici publice cu un puternic caracter social, fără a atenta însă la stabilitatea sectorului privat, care trebuie stimulat şi ajutat să se dezvolte în continuare.
- Ce scor electoral credeţi că va obţine PSD la nivelul judeţului Arad?
- Îmi este foarte greu să vă dau un pronostic. Suntem pentru prima oară în faţa unei asemenea competiţii, românii nu au mai avut până acum prilejul să voteze pentru parlamentul European şi din acest punct de vedere cred că vom avea, nu noi, PSD-ul, ci România, în general, o problemă în ceea ce priveşte participarea la vot. Dacă ar fi să facem calcule, atunci probabil că scrutinul din 25 noiembrie va semăna foarte mult cu referendumul din luna mai, atât în privinţa participării la vot a lectoratului cât şi a procentelor obţinute de fiecare partid politic. Noi considerăm că votul de blam dat lui Traian Băsescu aparţine într-o proporţie covârşitoare electoratului PSD, electorat care între timp s-a întărit atât la nivel naţional cât şi la nivel local. Pe de altă parte, după cum vă spuneam adineauri, sunt foarte importanţi candidaţii pe care fiecare partid îi va scoate în faţă, şi din acest punct de vedere noi nu ar trebui să ne face griji deoarece avem oameni capabili, cu notorietate, cărora nu le va fi foarte greu să convingă pentru că în mare parte au făcut-o deja.
- Vă referiţi la Daciana Sârbu?
- La nivelul Aradului venim în întâmpinarea electoratului cu Daciana Sârbu, unul dintre cei mai buni parlamentari pe care îi are România în Parlamentul European, dar şi cu Teodora Hotăran, colega noastră, care s-a remarcat prin activitatea deosebită pe care o are atât la nivelul Aradului cât şi la nivel regional, în cadrul comisiei PSD de arbitraj şi integritate morală. Sunt tinere, nu au nimic de ascuns, nu au un trecut dubios, au cele mai bune intenţii şi prezintă un grad de încredere care i-ar face invidioşi pe mulţi dintre cei cu state vechi în politică. Dacă ţinem cont şi de faptul că Oferta politică a PSD este cea mai serioasă şi realistă ofertă electorală, că vom milita împreună cu socialiştii europeni pentru introducerea unei pensii minime garantate la nivelul UE după modelul salariului minim garantat sau că ne-am propus o creştere imediată a standardelor de calitate în sănătate şi educaţie, atunci nu ne putem aştepta decât la un rezultat favorabil.
- Totuşi, pentru a obţine rezultatele pe care vi le-aţi propus, e nevoie de multă muncă şi de stabilitate în cadrul organizaţiei. Alegerea domnului Remeţan în funcţia de preşedinte a fost în măsură să liniştească apele în PSD Arad?
- Întotdeauna vor exista curente diferite de opinie, şi cred că aşa este normal să fie, mai ales că ne considerăm un  partid serios. Când vorbeşti de o organizaţie care numără peste cinci mii de membrii, e firesc să nu te bucuri de unanimitate în orice situaţie. Pe de altă parte însă, şi în cadrul partidului ca şi în politică în general, opoziţia are rolul ei pozitiv dacă se bazează pe anumite principii. În PSD se conturează tot mai clar o opoziţie constructivă, care nu trebuie să deranjeze fiindcă rolul ei este de a conferi echilibru. Şi răspunsul meu este da, alegerea lui Florin Remeţan – în ciuda tuturor lucrurilor afirmate de contracandidaţii săi în perioada premergătoare alegerilor – va înscrie organizaţia noastră pe un parcurs favorabil. Aţi auzit pe cineva să spună că nu mai poate continua să activeze în PSD datorită alegerii lui Remeţan? Din contră, domnul Crăciun şi-a preluat cu toată seriozitatea atribuţiile de director de campanie, domnul Sârbu este în continuare în echipă iar domnul Scrob s-a reorientat spre administrarea comunei Şilindia, unde va trebui să obţină rezultate foarte bune.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro