Informatii

?Romania este condusa de oameni iresponsabili? - Interviu cu Marian Melinte, vicepresedinte al PSD Arad

09.11.2007 ⋅ 0 comentarii

- Sunteţi unul dintre principalii coordonatori ai campaniei electorale a PSD pentru alegerile din 25 noiembrie. Cum decurge această campanie pentru partidul dvs.?
- Din nefericire, şi noi, ca şi majoritatea partidelor politice arădene, am ratat startul campaniei electorale în sensul că deşi a debutat la finele lunii octombrie, am devenit vizibili abia zilele trecute. Motivaţia noastră are însă un temei bine justificat şi anume faptul că ne dorim o campanie eficientă, realizată împreună cu profesionişti în domeniu. A fost mai greu să ne conturăm strategia de campanie la nivel local, a durat puţin mai mult decât ne aşteptam să ne parvină materialele de campanie de la nivel central şi, pe de altă parte, am dorit să pornim această campanie împreună cu preşedintele partidului, dl. Mircea Geoană, a cărui prezenţă la Arad nu a fost posibilă în primele zile de campanie. În prezent avem conturată strategia de campanie, au fost formate şi sunt funcţionale toate structurile departamentului de management al campaniei şi dispunem de majoritatea materialelor necesare. Din punct de vedere logistic am reuşit să identificăm resursele necesare pentru acoperirea nevoilor pe care le impune derularea campaniei în condiţii optime.
- Toate aceste eforturi vor duce PSD spre un rezultat bun în alegeri?
- Dacă nu am considera că este aşa, probabil nu am mai depune aceste eforturi. Să ştiţi că nu este uşor să pui în mişcare o maşinărie cu peste cinci mii de componente, cum este organizaţia noastră de partid. Pe lângă aceşti cinci mii de membri, trebuie să-i cooptăm în lupta electorală şi pe votanţii noştri, să ne mobilizăm electoratul, simpatizanţii, care un rol deosebit în propagarea mesajelor electorale a nivelul comunităţilor locale din care fac parte. Cât priveşte rezultatele scrutinului din 25 noiembrie, personal mi-e teamă că şi de această dată, prezenţa la vot va fi sub aşteptări. Cu atât mai mult cu cât Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au reuşit, unul prin iniţierea referendumului pentru votul uninominal, iar celălalt prin modul de organizare a acestuia, să saboteze alegerile pentru Parlamentul European. Am senzaţia că va fi un haos de nedescris şi că, în 25 noiembrie, le vom demonstra încă o dată partenerilor noştri din Uniunea Europeană – chair dacă nu mai era nevoie de argumente suplimentare în acest sens – că România este condusă de oameni iresponsabili, care pun pe primul plan intereseul personal sau al partidelor care le stau în spate, în defavoarea intereselor naţionale şi comunitare.
- Dacă tot aţi adus în discuţie prestaţia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu, cum comentaţi evoluţia evenimentelor în deja consacratul caz „Mailat”?
- Ca şi cetăţean român sunt indignat de măsurile adoptate de guvernul italian împotriva cetăţenilor români. Ca şi social-democrat, nu pot decât să îmi exprim nemulţumirea faţă de modul în care au acţionat autorităţile române vizavi de atitudinea ostilă, antiromânească, a autorităţilor italiene. Iar ca şi membru al Partidului Social Democrat trebuie să constat că avem un preşedinte care acţionează incoerent, un premier absent din peisaj atunci când prezenţa sa ar fi fost obligatorie şi un ministru de externe de-a dreptul incompetent, la fel cum sunt şi reprezentanţii României în Italia. Traian Băsescu şi mai nou şi PNL-ul prin oamenii pe care îi promovează, au reşit – în trei ani de zile – să distrugă şi să compromită un întreg sistem diplomatic pe care l-au moştenit funcţional de la PSD şi preşedintele Ion Iliescu. Tot ce s-a construit până în anul 2004 în sfera diplomaţiei româneşti au desfiinţat liberalii şi Traian Băsescu. Un rol deosebit l-au avut şi democraţii, care prin miniştri de factura domnişoarei Anca Boagiu, o fostă secretară a lui Traian Băsescu la Ministerul Transporturilor, nu au fost în stare să menţină funcţionale relaţiile externe ale României. Prin urmare, ceea ce se întâmplă acum în Italia este rezultatul incompetenţei şi a necunoaşterii practicilor diplomatice care caracterizează înalţii demnitari români promovaţi de PNL, PD şi Traian Băsescu.
- Să revenim puţin pe plan local. Sunteţi, împreună cu ceilalţi lideri ai Organizaţiei Municipale a PSD Arad, artizanul unor acţiuni care vizează sancţionarea autorităţilor administraţiei publice locale şi a primarului Gheorghe Falcă. Se vorbea la un moment dat despre o petiţie pentru care cereaţi sprijinul cetăţenilor. Despre ce este vorba?
- Iniţial am dorit să promovăm un proiect de hotărâre în Consiliul Local, proiect prin care să rezolvăm o problemă pe care Gheorghe Falcă evită în mode deliberat să o soluţioneze. Este vorba despre punerea în executare a unor sentinţe judecătoreşti referitoare la vânzarea terenului aferent fabricii de zahăr, sentinţe care au anulat tranzacţia dintre Primărie şi firma Elecon. Vă daţi seama că anularea acestei tranzacţii – care a prejudiciat la modul grosolan Aradul – nu este tocmai ce-şi puteau dori primarul şi prietenii domniei sale care au cumpărat terenul respectiv. Dar instanţa de contencios administrativ a hotărât că vânzarea s-a făcut ilegal, cu încălcarea dreptului de proprietate invocat de dl. Vasiu Remus, care deţine o construcţie pe acel teren, situaţie ce trebuie remediată într-un fel sau altul. Noi considerăm că singura modalitate oportună ar fi revenirea la situaţia iniţială, adică terenul să revină Municipalităţii iar banii să fie înapoiaţi firmei Elecon. Fiindcă Eleconul a revândut terenul – şi asta aproape isntant, la un preţ uluitor, dar deja intrăm într-un alt subiect – considerăm că Primăria şi Consiliul Local au obligaţia de a căuta urgent o soluţie legală pentru rezolvarea problemei. Acestea au fost considerentele pentru care am început demersurile în vederea iniţierii proiectului de hotărâre. Pe parcurs, semnalând o oarecare doză de reticenţă din partea executivului local, în sensul că serviciile de specialitate ale Primăriei nu au fost prea încântate de ideea de a ne spijini în această acţiune chiar dacă legea le impune acest lucru, am decis să redactăm o petiţie în textul căreia să se regăsească cele mai grave abuzuri săvârşite de actuala administraţie, în frunte cu actualul edil Gheorghe Falcă. Un inventar al acţiunilor edilului care au dus la prejudicierea patrimoniului Aradului sau care au afectat în mod negativ bugetul local. Şi nu cred că nu avem destule exemple de acest gen: aminitţi-vă de cazul Recons, de răscumpărarea sistemului de parcare cu plată, de realizarea patinoarului, de fântânile arteziene, de borduri, de renegocierea contractului cu firma Casarom, de cheltuielile impuse cu semaforizarea şi aşa mai departe.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro