Informatii

Atentie la rabie

12.11.2007 ⋅ 0 comentarii

Rabia a pus pe jar autorităţile sanitare de la nivelul întregii ţări. Ca atare autoritatea de sănătate publică Arad atrage atenţia populaţiei asupra acestui fenomen devenit îngrijorător susţinând că nu putem avea siguranţa că animalele domestice din propriile gospodării nu sunt afectate de rabie. „Rezervorul sălbatic al rabiei este la noi  vulpea- Lumea ar trebui să ştie că orice animal  sălbatic care intră într-un areal locuit şi are un comportament blând, este cu siguranţă, turbat.  Dacă acesta stă la prima vedere şi nu se ascunde, atunci oamenii trebuie să se ferească de animal. Pericolul transmiterii bolii la om este în primul rând prin maidanezii care pot transmite uşor rabia dacă  au intrat  în contact cu animale sălbatice. Rabia este o boală infecţioasă acută produsă de virusul rabic, caracterizată prin tulburări grave ale sistemului nervos central   boală cu o evoluţie  nedorită către paralizie şi deces, indiferent dacă virusul a fost contactat de om sau animal”, se arată într-un comunicat al ASP.
În privinţa  simptomelor, specialiştii susţin că acesta are un caracter evolutiv al bolii, care de cele mai multe ori este fatal.  Virusul atacă sistemul nervos central  care include atât encefalul cât şi măduva spinării. Pentru a preveni  rabia, persoanele infectate trebuie  tratate  înainte de apariţia  vreunui simptom. Primele simptome  pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea  cazurilor  simptomele se dezvoltă în 4-6  săptămâni de la momentul infecţiei.
La oameni, perioada minimă de incubaţie  a virusul rabic este cum spuneam de 4-6 săptămâni,  şi se manifestă prin febră, tuse cu senzaţia de gât uscat, durere, arsură, furnicături la locul muşcăturii, durere abdominal, anxietate, sau nelinişte  care se accentuează  şi poate evolua  spre agitaţie extremă.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M. M. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro