Informatii

Inflatia scapa de sub control

14.11.2007 ⋅ 0 comentarii

Senatorul Ardelean a susţinut o declaraţie politică referitoare la inflaţia tinde să scape de sub control, iar preţurile de consum cresc de la o luna la alta. „Analiştii de la agenţia de evaluare „Standard&Poor’s” trag un semnal de alarmă asupra faptului că politicile salariale şi fiscale de la Bucureşti sunt nepotrivite şi generează mari dezechilibre. După ce distinsul guvernator al Băncii Centrale ne atenţiona că inflaţia va depăşi în 2007 nivelul prognozat la începutul anului, urmând să se stabilizeze undeva în jurul nivelului de 5,7%, românii au aflat, recent, o altă veste şi mai proastă, agenţia de evaluare financiară „Standard&Poor’s” a anunţat că a redus perspectiva ratingului acordat României de la „stabil” la „negativ”, ca urmare a adâncirii dezechilibrelor externe. Analiştii de la „Standard&Poor’s” apreciază ca fiind „expansioniste” politicile fiscale şi cele de venituri ale guvernului de la Bucureşti”.
În opinia senatorului Ardelean, „aceste dezechilibre sunt mărite şi amplificate de o politică fiscală nepotrivită. Prin diminuarea ratingului, agenţia de evaluare vrea să atenţioneze autorităţile de la Bucureşti asupra riscurilor de creditare şi a mediului local de afaceri. În acest sens, specialiştii agenţiei de rating apreciază că politicile fiscale şi salariale adoptate la Bucureşti sunt total nepotrivite, generează dezechilibre şi nu fac altceva decât să accentueze presiunile inflaţioniste. În 2007 vom avea o inflaţie de peste 6,2%, cu 1,2 puncte procentuale mai mult peste limita superioară a bandei de variaţie pe care şi-a asumat-o BNR.  Impactul atât de mare al creşterii preţurilor produselor alimentare în urma secetei asupra indicelui inflaţiei e cauzat de ponderea mare pe care o au alimentele în modul  după care  se calculează inflaţia”.
Conform celor declarate de senatorul Ardelean, nu putem decât să privim cu suspiciune în acest moment autorităţile pentru  faptul că strategia naţională de export nu are niciun efect în echilibrarea balanţei comerciale. „Economia românească are şanse să se stabilizeze abia după 2010, după ce vor trece aceşti doi ani electorali, care nu favorizează dezvoltarea economică, decizii importante fiind fie amânate fie fiind urmărite scopuri electorale. O atenţie deosebită trebuie acordată şi investiţiilor străine care pot intra într-un volum mai mare în ţara noastră  doar prin menţinerea unui mediu economic stabil. Aceste dezechilibre economice au condus şi la crearea unor situaţii neplăcute resimţite direct de populaţie. Deşi teoretic veniturile salariale au crescut, acestea nu vor fi resimţite de populaţie în mod direct din cauza scumpirilor recente”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro