Stire

Nouă liberali au decis - Stragea l-a ?nvins pe Calimente

28.01.2008 ⋅ 0 comentarii

Delegaţia Permanentă lărgită a liberalilor arădeni a stabilit cine va fi noul preşedinte interimar al filialei: Cristian Stragea a adunat 93 de voturi faţă de 76 pentru Mihăiţă Calimente (şase buletine de vot fiind nule). Practic, victoria lui Stragea a stat în mâna a doar 9 dintre cei 175 de liberali prezenţi la Delegaţia Permanentă, care dacă ar fi votat altfel, Calimente s-ar fi impus cu un singur vot. Scorul extrem de echilibrat însă a demonstrat, peste toate declaraţiile optimiste şi împăciuitoare care au urmat, că filiala arădeană a PNL este la fel de divizată ca şi înainte.

Democraţie liberală cu uşile închise

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a fost desemnat să supervizeze şi conducă lucrările Delegaţiei Permanente lărgite de ieri. Cu o mână forte, acesta a deschis lucrările şedinţei invitând presa afară din sală, pentru că, după cum a apreciat domnia sa, este vorba despre o simplă şedinţă de partid. Democraţia uşilor închise nu a putut să ascundă tensiunile din sală şi nici faptul că, deşi în ultimele zile se vorbea despre alte două persoane care au dorit să lupte pentru şefia filialei, Claudiu Parasca şi Ionel Barbu, primul nici nu a fost prezent la Aula „Iuliu Maniu”, unde au avut loc dezbaterile iar al doilea a fost rapid pus la punct de vicepreşedintele Ruşanu. Încercând să explice de ce a fost necesară această Delegaţie Permanentă lărgită, Dan Radu Ruşanu a precizat sec: „Dintr-un exces de democraţie!”, pentru că, în conformitate cu statutul, Biroul Permanent Central trebuie să numească conducerea interimară. Pentru operativitate, Ruşanu a limitat numărul celor înscrişi la cuvânt la 10, fiecare având la dispoziţie cel mult trei minute înainte ca fiecare dintre cei doi candidaţi, Cristian Stragea şi Mihăiţă Calimente, să-şi susţină discursul. Fără a insista asupra acestor luări de poziţie, menţionăm doar că primarul de la Gurahonţ, Ioan Gheorghe Florea a spus că-l susţine pe Stragea iar preşedintele municipal Tiberiu Dekany a precizat că este de partea lui Calimente. În cuvântul său, Cristian Stragea a făcut apel la unitatea liberală şi a promis că va lupta pentru partid. Deputatul Calimente a ţinut o cuvântare mai lungă, agrementată cu date şi rezultate de la alegerile de acum patru ani şi europarlamentarele de anul trecut. Domnia sa a susţinut că există forţe în partid care îşi cheltuie energia pe lupte interne şi evită să ia atitudine împotriva duşmanilor declaraţi ai PNL, adică Traian Băsescu şi PD la nivel central şi primarul Falcă, la nivel local. După încă o cuvântare a vicepreşedintelui Ruşanu s-a trecut efectiv la procedura de votare. Abia atunci uşile sălii s-au deschis. Puţin după ora 14, jocurile au fost făcute: rezultatul votului, anunţat de Tiberiu Dekany, a fost: 250 de delegaţi cu drept de vot, dintre care prezenţi au fost 175. Şase voturi au fost anulate. Cristian Stragea a primit 93 de voturi iar Mihăiţă Calimente, 76.

Echipă bi-polară

La conferinţa de presă anunţată pentru ora 14,30 au venit ambii candidaţi alături de vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu, de deputatul Titu Gheorghiof, preşedintele municipal Tiberiu Dekany şi vicepreşedintele CJA, Neluţu Cristina. Dan Radu Ruşanu a anunţat rezultatul votului apoi a dat cuvântul, pe rând, celor prezenţi. Câştigătorul, Cristian Stragea, a ţinut să mulţumească liberalilor arădeni. „În primul rând ţin să mulţumesc liberalilor arădeni pentru încrederea acordată”- a spus Stragea care şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a colabora cu toţi liderii de opinie din PNL, în primul rând cu deputatul Calimente, apoi cu deputatul Gheorghiof după care, ca de obicei, a comis-o: „şi cu domul primar…să dea Dumnezeu, cu domnul viceprimar Tiberiu Dekany”, sfârşind enumerarea cu vicepreşedintele CJA, Neluţu Cristina. Noul preşedinte interimar a mulţumit şi presei pentru modul profesionist în care a relatat mesajul său politic. Învinsul, Mihăiţă Calimente, şi-a început cuvântul prin a-l felicita pe Stragea: „În primul rând îl felicit pe Cristi”- a spus Calimente care apoi a precizat că în ceea ce îl priveşte, va căuta ca în noua echipă de conducere a filialei să nu fie câteva persoane incapabile să lupte împotriva lui Băsescu, Falcă şi a PD. „Sunt dispus să acord tot sprijinul”- a continuat Calimente care, în ceea ce îl priveşte, nu a mai mulţumit presei care în ultimele zile a scos pe piaţă articole care l-au defăimat. Tiberiu Dekany a spus că a simţit o competiţie internă în momentul în care partidul ar fi trebuit să se afle în alt gen de competiţie. „Voi porni în cursa pentru Primărie dacă voi avea sprijinul partidului pe care nu îl simt astăzi”- a mai declarat Dekany. Neluţu Cristina a apreciat că rezultatul echilibrat al votului de ieri obligă şi la numirea unui Birou interimar echilibrat.

Dan Radu Ruşanu a mai specificat că în urma votului de ieri, filiala va fi condusă de Cristian Stragea iar al doilea om din partid la Arad este Mihăiţă Calimente. Biroul Permanent Naţional va numi cât de repede membrii Biroului Judeţean interimar pentru PNL Arad. Target-ul pentru organizaţie vor fi alegerile locale unde liberalii trebuie să obţină un scor cât mai bun şi să câştige Primăria Aradului, a mai spus Ruşanu care a completat că dacă la alegerile europarlamentare ţinta a fost peste 13,5 procente, la următoarele alegeri aceasta va fi de peste 15-17 la sută.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro