Stire

Virusul retrocedărilor, mai tare dec?t bacilul Koch - Spitalul TBC caută ?transplant? de clădire

31.01.2008 ⋅ 0 comentarii

Fondurile pentru derularea Programului Naţional al Tuberculozei vin de la Casa Naţională de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii. „Costul mediu pentru un pacient este de 150 de lei adică tratamentul şi cazarea, iar masa zilnică este de 11 lei pe zi, pentru un pacient. Asta în condiţiile în care un bolnav de tuberculoză trebuie să mănânce dublu faţă de un om sănătos, pentru a i se întări sistemul imunitar”, a declarat Gheorghe Nini.

Situaţia Spitalului TBC constituie o poveste mai veche, pentru care nu s-a găsit nicio soluţie. Încă! Clădirea spitalului a fost retrocedată, iar responsabilii din „sănătatea” locală spun că au găsit deja o soluţie. Soluţie despre care se discută de ceva vreme şi care nu încântă pe toată lumea.

Gabriela Ţârle, director al Autorităţii de Sănătate Publică susţine că „se încearcă mutarea spitalului în clădirea Centrului pentru refugiaţi din Horia. Actele s-au trimis deja la Ministerul Sănătăţii şi aşteptăm un răspuns”. Despre posibilitatea mutării spitalului TBC la Horia s-a mai discutat şi anul trecut. Clădirea Centrului de Refugiaţi reprezintă cea mai bună soluţie, însă nu credem că cei de acolo vor fi de acord. Chiar şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în a cărui structură funcţiona centrul de la Horia, până la finele anului trecut, este de părere că „dezideratul” responsabililor din sănătate nu va avea finalitate. O altă variantă vehiculată este mutarea în clădirea Centrul Militar din Gai.

Conducerea Spitalului TBC ar fi mulţumită cu orice soluţie s-ar găsi. Şi asta pentru că în curând unele saloane ale spitalului se vor prăbuşi peste pacienţi. Spitalul nu poate fi renovat tocmai datorită situaţiei în care se află clădirea. Astfel, pentru medicii de aici, conştienţi de gravitatea problemei, un răspuns din partea celor de la ASP, venit cât mai curând, ar însemna vieţi salvate.  „Spitalul are în dotare 130 de paturi care sunt tot timpul pline, rulajul fiind non-stop. Avem opt medici care îşi fac foarte bine datoria. Spre exemplu, rata de vindecare în anul 2007 este de 86%”, ne-a informat Gheorghe Nini, şeful Secţiei de pneumologie.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro