Stire

O ?groapă? ?n minus

04.02.2008 ⋅ 0 comentarii

În condiţiile în care o mare parte din deşeurile menajere ale Timişoarei sunt transportate la depozitele din oraşul nostru,  autorităţile au decis pentru stoparea fenomenului, închiderea unuia dintre ele.

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa Consiliului Local Municipal, proiectul tehnic şi a detaliilor de execuţie privind închiderea depozitului de deşeuri de pe strada Câmpul Liniştii.  „Problemele gestionării deşeurilor pe care le are România în general şi municipiul Arad, în special, au un impact major asupra societăţii, reprezentând o ameninţare directă asupra sănătăţii oamenilor, un efect advers asupra calităţii vieţii şi o influenţă negativă în ceea ce priveşte garantarea drepturilor cetăţenilor de a trăi într-un mediu curat şi sănătos. În acest context, s-a conturat necesitatea închiderii definitive şi a ecologizării zonei afectate de rampa de deşeuri a municipiului ”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de aproximativ şase milioane de euro, iar durata de realizare a proiectului este de doi ani.

Închiderea acestei rampe are trei componente majore: închiderea ei, deviere conductă de apă potabilă şi deviere reţele electrice.

Suprafeţe recultivate

Prin închiderea depozitului de deşeuri se vor executa lucrări de acoperire finală şi de recultivare a suprafeţelor respective, lucrările fiind menţinute prin o serie de măsuri de întreţinere anuală.  Înainte de acoperirea depozitului cu straturile prevăzute de lege, se va realiza o sistematizare şi compactare a deşeurilor, iar deşeurile din demolări se vor concasa şi vor fi folosite ca strat de susţinere. Iar după sistematizarea acestora se vor constitui şi nouă puţuri pentru captarea şi arderea controlată a gazelor de depozit. Platforma rampei va fi acoperită cu stratificarea specifică, iar la final se va însămânţa cu iarbă.

De asemenea va fi deviată conducta de alimentare cu apă potabilă din zonă, noul traseu şi materialul din care se va realiza aceasta fiind  asigurate de către Compania de Apă Canal.

Ca urmare a acestui obiectiv, este necesară şi devierea reţelelor electrice ce trec peste corpul rampei. Ţinând seama de situaţia existentă, devierea  presupune demontarea reţelelor aeriene electrice şi realizarea unui traseu care să ocolească depozitul.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Timpa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro