Stire

Medicina veghează asupra ?oboselii? - Concediile fictive, scutite de controale

05.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Concediile medicale fictive, o practică medicală obişnuită care ne va costa de acum înainte. Cu toate că s-a hotărât ca acordarea concediilor medicale fără fond să fie pedepsită penal, pare-se că toată lumea închide ochii. Nimeni nu este interesat să reclame, iar autorităţile, ca de fiecare dată, preferă să nu vadă nimic. Aceasta a fost şi senzaţia noastră atunci când am încercat să aflăm, de la persoanele abilitate, dacă sunt verificaţi medicii de familie în ceea ce priveşte acest subiect. La fel de vinovaţi sunt şi cei care beneficiază de aceste concedii şi care nu suferă de nicio afecţiune.

Consecinţe penale?!

Începând cu această lună, medicii care eliberează concedii medicale vor fi supuşi unor ample controale care pot duce la sancţiuni drastice. Tocmai pentru a se verifica cum se „împart“ aceste concedii. Nici angajaţii sănătoşi care solicită concediu medical fără temei nu vor scăpa „basma curată”. Aceştia trebuie să ştie că, în cazul în care vor fi depistaţi în asemenea situaţii, vor rămâne cu concediile neplătite.    

Angajatorii au poate câteodată suspiciuni privind absenţa unor angajaţi, pe care aceştia le motivează, mai apoi, cu certificate medicale. Însă şansele de a demonstra acest lucru sunt aproape nule. Şi asta pentru că autorităţile sunt mulţumite să ridice din umeri. Caietul cu sesizări este „alb“, astfel că Aradul, din nou, este ferit de probleme. „Deocamdată nu avem nici o sesizare în acest sens. La noi nu au ajuns, nici anul trecut şi nici pe parcursul acestui an”, spune Gabriela Ţârle, director Autoritatea de Sănătate Publică Arad (ASP).

Contestarea concediului, o procedură greoaie

Pentru a contesta concediile medicale fictive, firmele ar avea mari „bătăi de cap”. În primul rând ar trebui să conteste diagnosticul pus de medic, lucru care implică proceduri destul de complicate. Pentru început compania trebuie să sesizeze Casa de Asigurări de Sănătate în vederea începerii unui control asupra concediului medical. În cazul în care controlul scoate la iveală vreo neregulă, cazul respectiv ajunge la „urechile” celor din comisiile din cadrul Colegiului Medicilor. Abia atunci se ajunge la punctul în care medicul care  a acordat un concediu medical fictiv poate fi sancţionat. „În cazul în care se eliberează un astfel de act este vorba de caz de comisia de disciplină pentru culpă medicală. În primul rând Casa de Asigurări verifică aceste acte, cu privire la exactitatea lor iar în cazul în care se găsesc nereguli atunci aceştia ne înaintează nouă actele respective”, spune Titus Ududec, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor. 

Angajatorii, la control

Nici angajatorii nu scapă de controale. Aceştia vor fi verificaţi dacă au completat corect documentele de acordare a concediului medical şi dacă sunt la zi cu plata contribuţiei la fondul de risc şi de asigurări de sănătate. În cazul în care o companie refuză nejustificat plata unei indemnizaţii de concediu medical, sau dacă calculează şi achită acest drept în mod greşit, angajatorii riscă pedepse de 1000 până la 2500 lei.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Neagu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro