Stire

SMURD, SMURD, dar să ştim şi noi

06.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Domeniul sanitar este unul dintre cele mai delicate sectoare din România. Niciodată nu sunt bani suficienţi şi există pericolul de a muri cu zile datorită intervenţiei tardive sau a lipsei de aparatură din unităţile medicale. Generalizarea este periculoasă, dar sunt prea puţine locuri în România unde te poţi simţi în siguranţă. Totul poartă o singură pecete: lipsa banilor. Deşi, cetăţenii plătesc asigurări de sănătate...

Aradul este pe lista neagră în privinţa accidentelor de circulaţie. Infrastructura rutieră precară, boala vitezei, statutul  de judeţ de tranzit sau creşterea impresionantă a parcului auto sunt tot atâtea ingrediente pentru a situa Aradul între judeţele fruntaşe în acest domeniu. Cu toate astea, sistemul sanitar arădean nu a prea fost cadorisit cu investiţii majore din partea Ministerului Sănătăţii. Deşi, arădenii plătesc asigurări de sănătate...

De circa trei ani, mai multe instituţii arădene – Consiliul Judeţean Arad, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Autoritatea de Sănătate Publică – încearcă să înfiinţeze în judeţul nostru câteva centre SMURD. Argumente pro-SMURD erau destule, mai trebuia doar voinţă şi, fireşte, finanţare. Ceea ce, prin efortul conjugat al instituţiilor s-a şi realizat. Dar, înfiinţarea acestor centre SMURD este privită ca o  realizare de excepţie cu toate că nu reprezintă decât un pas spre normalitate.

Proiectul nu este perfect, ci perfectibil, de aceea se doreşte extinderea dotării cu maşini de intervenţie dotate cu aparatură modernă în mai multe localităţi din judeţ, altele decât cele desemnate ca fiind centre SMURD. Iarăşi un pas spre normalitate. Surpriza este însă că una dintre localităţi, respectiv Lipova, nu ar fi de acord cu primirea unei astfel de maşini de intervenţie.

Lipova nu vrea să primească o astfel de ambulanţă nu pentru că n-ar avea nevoie, ci pentru că nu poate suporta costurile de întreţinere ale unei astfel de maşini. Sau, dacă poate, o va face în detrimentul altor sectoare care au nevoie şi ele de susţinere de la bugetul local. Costul întreţinerii unei astfel de maşini, cu salarii cu tot este în jur de 2 miliarde de lei vechi, bani pe care nu orice administraţie locală şi-i permite.

În mod normal, dacă sistemul de sănătate îşi permite să facă investiţii de acest gen, ar trebui să susţină financiar programul. Şi asta pentru simplul fapt că... şi lipovanii plătesc asigurări de sănătate. Şi n-ar fi normal ca ei să plătească de două ori – asigurări de sănătate şi impozite şi taxe locale – pentru acelaşi lucru.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Cosmin Meszaroş ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/