Stire

Tauţ - Au revendicat 85% din comună

11.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Conflictul dintre conducerea Ocolului Silvic din Nadăş şi o parte a localnicilor, sprijiniţi de doi consilieri locali– îşi consumă un nou episod. Viorica Colţeu, reprezentată de Oliver Ilieş, (în relaţie de rudenie cu aceasta) a revendicat nu mai puţin de 8.700 de hectare, iar localnicii (temători, probabil, că-şi vor pierde pădurile) spun că suprafaţa satului Nadăş nu depăşeşte 7.000 de hectare.

Bătălia continuă

În urmă cu două săptămâni relatam telenovela Oliver Ilieş – directorul ocolului din Nadăş – versus Petru Horga – consilier local, dar apele şi acuzele, venite din ambele părţi nu au încetat să apară. Mărul discordiei îl reprezintă hectarele de pădure pe care Oliver Ilieş le administrează în urma unei moşteniri, moştenire considerată suspectă de către mai mulţi localnici.

Vor mai mult decât tot satul

Pe baza legilor retrocedării, ce s-au tot schimbat şi modificat de-a lungul ultimilor ani, familia Colţeu a revendicat aproximativ 8.700 de hectare în satul Nadăş, asta deşi suprafaţa localităţii este de doar 7.000 de hectare, după spusele consilierilor locali Nicolae Rad şi Petru Horga. „Suprafaţa pe care a revendicat-o şi obţinut-o familia Colţeu încalcă orice logică. Gândiţi-vă că în această localitate ar fi trebuit să primească suprafeţe de teren şi veteranii de război, iar apoi mai sunt şi casele oamenilor, grădinile, drumurile din Nadăş. Mai mult, până în 1921 Nadăşul era comună şi avea propria pădure comunală. M-am consultat cu mai mulţi experţi şi mi-au spus că titlul de proprietate pe care vi l-am prezentat (n.r. – prezentat în fotografie) cu suprafaţa de 602 hectare şi 1.000 de metri pătraţi este, de fapt, identificat pe hărţi ca fiind în localitatea Nadăş” – spune Nicolae Rad, membru al Consiliului Local Tauţ. Să specificăm că întreaga comună are o suprafaţă de 10.617 de hectare - (acestea sunt date oficiale, furnizate de Consiliul Judeţean Arad). În condiţiile în care comuna mai are şi trei sate aparţinătoare: Minişel, Minişu de Sus şi Nadăş – suprafaţa cerută şi obţinută în instanţă de către familia Colţeu reprezentând peste 85% din suprafaţa comunei – pare de domeniul science-fiction.

Directorul Ilieş explică

De cealaltă parte a baricadei, Oliver Ilieş, directorul ocolului din Nadăş afirmă: „Cei care acum ne acuză ar fi trebuit să prezinte actele în instanţă la vremea respectivă, întrucât au avut posibilitatea să o facă. Noi nu am cerut decât ceea ce ni se cuvenea, niciun metru în plus. În ceea ce priveşte suprafaţa de 8.700 de hectare, nu mă pot pronunţa exact. Noi, când am făcut cererile de retrocedare am prezentat numerele topo ale parcelelor, nu un număr de hectare. Mai mult, acum noi facem măsurători pentru a vedea exact despre ce suprafaţă e vorba. Suprafaţa poate fi de vreo 7.000 de hectare, de exemplu, dar şi de 10.000 de hectare. Până nu avem măsurătorile exacte nu vă pot spune nimic exact. Practic noi am câştigat în instanţă locuri topografice, cerute pe baza extraselor de Carte Funciară pe care le aveam. Situaţia e atât de confuză pentru că în Nadăş nu s-au mai făcut măsurători de pe vremea austro-ungarilor, acum vreo sută de ani”.  

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Razvan_Cretu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro