Stire

Mulţumiţi de viaţa pe stradă

12.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Deşi evacuate de organele publice, mai multe persoane din Haţeg s-au întors să locuiască în fosta gară CFR dezafectată „Arad Vest”.

De mai bine de şase  ani, o „familie” numeroasă îşi duce veacul printre ruinele fostelor birouri CFR de pe strada Măgurei din cartierul Bujac. Printre cei fără adăpost, în zona cu pricina, se găsesc cinci copii preşcolari care s-au născut şi crescut în acele groaznice condiţii sociale.

În urmă cu patru luni, pe strada Măgurei au fost demarate o serie de investigaţii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Poliţiei Arad şi „Serviciului  Autoritate Tutelară – Protecţia Copilului şi a Familiei” din cadrul Primăriei Arad. Aceste investigaţii, neavând însă nici un rezultat pozitiv, au fost finalizate cu emiterea unui ordin de evacuare a ruinelor CFR.

După o scurtă perioadă de timp de la evacuare, persoanele somate s-au întors în clădirile insalubre, chiar dacă nu beneficiază de utilităţile unei bune igiene, gaz sau curent electric.

La ultima inspecţie a Autorităţii Tutelare în fosta gară, una dintre „mame” s-a prezentat cu copilul în braţe ameninţând autorităţile cu moartea copilului său dacă vor încerca să-i evacueze. De asemenea, cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu-i pot convinge pe adulţi să renunţe la drepturile părinteşti asupra copiilor, iar conform legilor române nu pot face nimic pentru copii fără acordul părinţilor.

Pentru că nu au acte, aceste persoane nu se pot angaja, iar sursa lor financiară  este recoltarea şi vânzarea de fier vechi, depozitat în jurul ruinelor, printre mormane de gunoi menajer.

Până la rezolvarea problemei din fosta gară mai rămâne o întrebare simplă aparţinând unuia dintre oamenii străzii: „Voi aţi intrat în Europa, dar cu noi ce faceţi?”, o întrebare, încă de actualitate, fără răspuns.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Ş. Szabo ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro