Stire

Noul spital - Fata Morgana şi promisiunea oficialităţilor

13.02.2008 ⋅ 0 comentarii

În numărul trecut al ziarului v-am prezentat detaliile construirii noului Spital de Urgenţă în judeţul Arad, dar am şi făcut promisiunea de a vă dezvălui situaţia actuală şi clară în demararea proiectului, proiect care va duce la dezvoltarea serviciilor medicale de urgenţă.

Judeţul Arad se află printre cele 20 de judeţe care vor beneficia până în anul 2010 de un spital nou, dotat la nivel european. Însă au existat neînţelegeri cu privire la terenul alocat construirii noului spital, care se părea a fi fost revendicat şi retrocedat. Am luat legătura cu Ioan Roman, consilier pe probleme de sănătate a premierului Călin Popescu Tăriceanu. Referitor la problemele apărute cu terenul necesar, acesta ne declară: „N-ar fi trebuit să fie probleme. Ar trebui să fie rezolvat terenul din judeţul Arad. Ministerul a cerut primăriei să pună la dispoziţie teren pentru construirea spitalului. Unde nu este teren, se caută alte soluţii. Obligaţia este a Consiliului Judeţean şi a Primăriei. ”

În prezent, proiectul este depus la Agenţia Regională de Mediu Timişoara şi aşteaptă aprobare. Organele abilitate care sunt direct implicate în acest proiect sunt: Ministerul Sănătăţii, care prin Autoritatea de Sănătate Publică Arad a acordat finanţarea proiectului şi sunt implicaţi efectiv în desfăşurarea lucrărilor; Consiliul Local Municipal Arad care a alocat terenul de 9,1 hectare şi nu în ultimul rând Primăria Municipiului Arad, care se ocupă de aprobarea documentaţiei şi eliberarea de autorizaţii de construit. Rolul primăriei nu este numai acesta, problema fiind de interes maxim pentru judeţ şi în special pentru cetăţeni. Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei, declară: „Orice construcţie trebuie să fie precedată de efectuarea unui studiu de impact asupra mediului înconjurător (se analizează efectele pe care construcţia le are asupra mediului înconjurător din punct de vedere al traficului). Primăria va organiza o licitaţie publică pentru numirea firmei care se va ocupa de studiu şi va finanţa efectuarea acestui studiu, imediat ce se va primi aprobarea de la Agenţia Regională de Mediu a judeţului Timiş. După primirea avizului, se va da o Hotărâre a Consiliului Local care va aproba Planul Urbanistic de Detaliu, şi astfel se va putea începe construirea spitalului.” Localizarea spitalului este cu certitudine cea anunţată în numărul trecut, la ieşirea din Arad, pe drumul Arad-Zădăreni, pe partea dreaptă faţă de şosea.

Planul Urbanistic de Detaliu cuprinde terenul alocat construirii noului Spital de Urgenţă, şi face parte din Planul Urbanistic de Zonă, care include şi suprafaţa necesară construirii campusului universitar. În această zonă industrială (Zona Industrială Sud/Zădăreni), Primăria a realizat investiţii care privesc infrastructura şi utilităţiile (gaz, apă, canalizare). Aceste investiţii în cele patru zone industriale, se ridică la suma de aproximativ opt milioane de euro.

Problema urgentă care viza imposibilitatea construirii noului spital din lipsa de pământ, este doar praf în ochi: terenul este accesibil şi rezervat noului spital, proiectul va fi îndeplinit, iar până în 2010 vom avea un nou spital.

Comunicarea deficitară dintre instituţiile statului încă reprezintă o problemă majoră în judeţ, atât între Primărie şi Prefectură, cât şi între Spitalul Clinic Judeţean şi Autoritatea de Sănătate Publică, cauzând neînţelegeri şi false conflicte, singurii afectaţi fiind cei care votează, cetăţenii. Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean, declară: „Suntem pe lista celor 20 de judeţe care vor beneficia de construirea unui spital nou, s-a aprobat, dar care este stadiul nu ştiu. Cei de la Autoritatea de Sănătate Publică nu au considerat că este necesar să ne anunţe, noi fiind doar beneficiarii. Ştiu şi eu ce ştie toată lumea, dar nu relaţii suplimentare. Pe noi nu ne-a informat nimeni.”

Gheorghe Falcă, primarul Aradului declară: „Administraţia depune toate eforturile şi facem tot ceea ce depinde de noi. Toate actele care trebuie eliberate de Administraţia Publică vor fi tratate în cel mai operativ mod.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro