Stire

?Circ? pe bani la CLM

13.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Consilierii locali, reprezentanţii instituţiilor publice prezenţi ieri la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal au avut parte de, împământenita deja, distracţie cu care unii dintre consilieri i-au obişnuit de-a lungul mandatului

Nici n-au apucat aleşii locali să voteze ordinea de zi a şedinţei, că Rodica Borza  s-a şi enervat. Motivul? Cererea primarului Falcă de a primi votul comisiilor pentru a reprezenta Consiliul Local în două procese. În final, Falcă a obţinut majoritatea de voturi, dar Borza nu s-a putut abţine de la comentarii:

„Dezaprob modul de comunicare al primarului cu noi. Propunerile de acest fel nu se fac la începutul şedinţelor de consiliu. V-aţi bătut joc de mine când v-am spus că aveţi nevoie de un mandat special pentru a reprezenta consiliul în instanţă. Acum, ne puneţi în faţa faptului împlinit şi trebuie să fim de acord. Ne-aţi dat aici nişte numere de dosare şi atât. Proiectul este prost făcut iar eu, personal, mă opun .”

 Proiectul Popa - respins

Acestea fiind spuse, consilierii au aprobat ordinea de zi  care a cuprins cinci puncte, unul dintre ele fiind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului pentru anul acesta. Doar proiectul iniţiat de Dorel Popa „a picat” pentru că nu a reuşit să obţină votul majoritar din partea consilierilor. Acesta se referea la aprobarea scutirii şi reducerii contravalorii abonamentelor de tramvai pentru persoanele defavorizate social şi material.  Motivul refuzului a fost insuficienţa banilor la buget. Viceprimarul Tiberiu Dekany  a motivat: „Proiectul domnului Popa ar trebui îmbrăţişat, pentru că e în beneficiul cetăţenilor. Totuşi, nu avem resursele necesare la buget pentru a aloca 150 de miliarde pentru acest proiect. Putem încerca să alocăm sume mai mici şi să găsim alte resurse  pentru finanţare”.

În replică, Popa a rememorat măsurile din perioada „domniei” sale la Primărie: „În 2004 s-au găsit soluţii pe această temă pentru pensionari, deşi nici atunci nu erau bani la buget. Acum, îmi aruncaţi proiectul în derizoriu şi mă puneţi pe mine în faţa faptului împlinit, pentru că nu am fost anunţat în scris, aşa cum ar fi trebuit. E bine, totuşi, că se găsesc bani pentru alte proiecte scumpe, cum ar fi cele 13 miliarde alocate pentru parcul din Pădurice şi altele.”

Tarife mai mari la CET

 Amendamentul consilierului Gheorghe Schill de a majora preţurile la energia termică doar de la 1 mai a fost retras. Prezent la şedinţă, Lucian Barniciu, directorul CET a arătat că e nevoie urgentă de aceste majorări, deoarece pierderile  Centralei Termice sunt prea mari.

Aşadar, preţul la gigacalorie rămâne stabilit la 264 lei, în ciuda opoziţiei lui Edeleni Coloman care crede că „preţul la gigacalorie nu e justificat. Nici alocarea sumei de 638 de miliarde pentru Consiliul de Administraţie al CET nu e potrivită.  Pentru ce să ia aceşti bani? Pentru ce au făcut din CET ?”

70 de mii sau 70 de mii de mii?

Dornică să găsească fonduri alocate greşit şi să le redirecţioneze mai eficient, Rodica Borza a iscat, împreună cu Edeleni Coloman, o polemică interminabilă care a „mâncat” cam jumătate din cele două ore ale şedinţei.

Înainte de a veni cu propunerea concretă, Borza l-a „pus la punct” pe preşedintele de şedinţă, Ovidiu Marian. „Încerc să-mi spun punctul de vedere şi văd că nu mă ascultaţi. Credeţi că-s tembelă? Vă bateţi joc de mine?”. Pentru că, Marian i-a replicat că nu prea contează părerea sa în acest sens, consiliera şi-a continuat raţionamentul. De fapt, în proiectul cu pricina se strecurase o greşeală de scriere şi era vorba despre 700 de milioane de lei vechi.  „Ce sumă e aceasta, 70 de mii lei noi sau 70 000 de mii? E 7 miliarde? Cât e suma? Aţi alocat această sumă pentru activităţi de recreere ale minorităţilor maghiare şi nu avem bani pentru lucruri serioase”, a conchis Borza, supărată.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro