Stire

Ziua ?ndrăgostiţilor

14.02.2008 ⋅ 0 comentarii

14 februarie este cunoscută ca fiind ziua universală a îndrăgostiţilor. Ce ar putea fi mai drăguţ decât o zi specială dedicată dragostei, în care să poţi spune persoanei dragi, cât de mult o iubeşti?

Motivul pentru care în acestă zi sărbătorim iubirea, este pentru că aceasta este ziua în care patronul îndrăgostiţilor, Sfântul Valentin a fost executat pentru „crima” de a slăvi iubirea şi tinerii.

În astfel de zile, iubiţii din toată lumea îşi trimit poeme, felicitări, flori, răvaşe de dragoste, bomboane etc.

 Există multe legende potrivit cărora 14 februarie a devenit ziua îndrăgostiţilor, unele datând chiar din Roma Antică. Dar cea mai cunoscută este următoarea:

În Roma secolului al III-lea era împărat Claudius Gothicus al II-lea, cunoscut şi sub denumirea de Claudius cel Crud. Lângă palatul său exista un frumos templu în care era preot Valentin. Romanii îl iubeau foarte mult şi mergeau la templu numai pentru a-i asculta predicile. În faţa altarului, în care ardea veşnic un foc, îngenuncheau ca să-i primească binecuvântarea. Sărăci sau bogaţi, deştepţi sau ignoranţi, tineri sau bătrâni, nobili sau oameni din popor toţi veneau în număr mare la Valentin.

În imperiul Roman războaiele erau un lucru obişnuit. Iar Claudius îşi chema supuşii să participe la război în fiecare an, pentru că luptele nu încetau niciodată. Mulţi dintre romani nu mai aveau nici o dorinţă de a mai merge la o bătălie care se transformase de mult într-o luptă pentru subjugarea altor popoare. Bărbaţii căsătoriţi nu mai doreau să-şi părăsească familiile şi fermele în care îşi duceau viaţa liniştită. Tinerii nu doreau să-şi lase singure iubitele nici măcar pentru o zi. Din această cauză, numărul celor înrolaţi în armata împăratului scădea cu fiecare zi care trecea. Claudius a devenit foarte furios, şi drept consecinţă a ordonat ca nici o căsătorie să nu mai fie celebrată şi toate logodnele să fie imediat anulate. În aceste condiţii mulţi romani au plecat la război plini de deznădejde, pentru că îşi părăseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune că o mare parte dintre ei nu au mai suportat durerea şi au murit.

Preotul Valentin a fost foarte întristat de ordinul împăratului, considerând că nici un om nu are dreptul, nici măcar Claudius, să interzică căsătoriile. Aşa că, atunci când un cuplu de îndrăgostiţi a venit la altarul său, Valentin a decis să-i cunune în secret. Vestea s-a dus în toată Roma, şi în curând nenumărate perechi de tineri au venit la templu pentru a se căsători în secret. Preotul era prietenul şi confidentul tuturor îndrăgostiţilor din districtul Romei. Dar astfel de secrete nu pot fi ţinute mult timp. Aşa că, nu a trecut multă vreme şi, Claudius cel Crud a aflat despre ceea ce se întâmplă şi plin de furie şi de mânie a poruncit soldaţilor   să-l ridice pe Valentin şi să-l azvârle în închisoare. Considera că, astfel nici o altă persoană din imperiul său nu va mai îndrăzni să-i nesocotească ordinele. Valentin a fost târât din templu de către soldaţii împăratului, de lângă perechile care aşteptau să fie căsătorite, şi dus la puşcărie. În van l-au însoţit toţi prietenii săi. Furiei împăratului nu putea nimeni să-i facă faţă, cu atât mai mult să-i înduplece inima de piatră. Acum este momentul în care acesta şi-a căpătat porecla de Claudius cel Crud. În temniţă, Valentin s-a ofilit asemenea unei flori, care nu poate rezista mult timp fără lumină. Departe de ceea ce era cel mai important pentru el în viaţă, Valentin în cele din urmă a murit. Prietenii săi devotaţi l-au îngropat în biserica Sfântului Praxedes. Acest loc există în Roma şi în zilele noastre. Toate s-au întâmplat în anul 269, pe data de 14 februarie.

Printre simbolurile zilei de 14 februarie se include şi cel al lui Cupidon. El este fiul neastâmpărat al zeiţei dragostei, Venus şi se presupune că este cel care aduce iubirea în inimile îndrăgostiţilor. Conform miturilor, oricine era lovit de săgeţile de iubire ale lui Cupidon se îndrăgostea de prima persoană care-i ieşea în cale. Această calitate a sa a făcut ca, peste decenii, numeroase legende să trateze acest subiect. Chiar William Shakespeare în „Visul unei nopţi de vară” realizează nişte scene ilare pe seama personajelor din piesa sa. Dar în final totul se termină cu bine şi toţi îndrăgostiţii sunt fericiţi. În mitologia romană Cupidon este cunoscut sub denumirea de Eros, fiul Afroditei. Ambele nume sunt sinonime, de fapt, cu conceptul de iubire.

Inima simbolizează iubirea

Pentru o persoană iubită nu este simbol mai important ca acela al inimii. A-i dărui cuiva inima ta înseamnă a-ţi dărui întreaga fiinţă, pentru că inima este centrul existenţei noastre.

Inima simbolizează cel mai nobil şi cel mai profund sentiment uman: iubirea. De-a lungul secolelor, ea a inspirat milioane de oameni şi i-a determinat să se ridice deasupra condiţiei lor umane şi să se piardă în fiinţa iubită. Aşa că inima, străpunsă de săgeata lui Cupidon, a devenit cel mai faimos dintre simbolurile zilei de 14 februarie.

Există credinţa potrivit căreia în astfel de zile romantice, porumbeii îşi găsesc perechea. Această idee este împărtăşită de oameni pe întreg globul, drept pentru care porumbelul a devenit şi el unul dintre simbolurile zilei îndrăgostiţilor, reprezentând totodată puritatea, blândeţea şi supunerea. Aceste păsări nu pot trăi fără tovarăşul lor de viaţă şi la scurt timp după ce acesta a dispărut, mor la rândul lor. Ei sunt mesagerul dragostei şi simbolul păcii pe pământ.

Jucării de pluş

Cu ocazia acestei zile atât de speciale, comercianţii din municipiul Arad s-au pregătit din timp.  De câteva zile au ieşit cu tarabele în stradă sau şi-au umplut vitrinele magazinelor cu o gamă variată de produse.

Cei îndrăgostiţi pot să aleagă de la inimioare şi jucării de pluş la căni personalizate, de la o simplă felicitare la bijuterii extravagante şi de la un delicat trandafir la un buchet de flori în formă de inimioară.

Cupluri celebre   

Adam şi Eva, Orfeu şi Euridice, Tristan şi Isolda, Ulise şi Penelopa, Paris şi Elena, Zeus şi Hera, Samson şi Dalila, Romeo şi Julieta, Antoniu şi Cleopatra, Othelo şi Desdemona, Hamlet şi Ofelia, Iustinian şi Teodora, Ludovic al VI-lea şi Maria Antoaneta, Franz Josef şi Sisi împărăteasa Austriei, Napoleon şi Josephina, Eminescu şi Veronica Micle, Carol al II-lea şi Elena Lupescu, Amiralul Nelson şi Lady Hamilton, Hitler şi Eva Braun, Bonnie şi Clyde, Richard Barton şi Elizabeth Taylor, Reth Butler şi Scarlet O’Hara, Contele Vronski şi Ana Karenina, Armand şi Violeta, John Kennedy şi Marlin Monroe etc.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Georgiana_Vulciu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro