Stire

Calendarul Maya - un trecut care ne afectează viitorul?

15.02.2008 ⋅ 0 comentarii

De-a lungul întregii noastre ere creştine, sau chiar dinainte, s-au făcut tot felul de calcule, preziceri şi anunţuri care mai de care mai şocante, pentru a arăta că sfârşitul lumii este iminent. Ne este viu în memorie avalanşa de atenţionări cu privire la un posibil sfârşit al lumii în pragul anului 2000. Era o adevărată isterie apocaliptică, ba chiar mai mulţi reprezentanţi ai mai multor secte, mai ales de peste ocean, au aşteptat sfârşitul lumii cu sufletul la gură, fiind ferm convinşi că acesta chiar va veni. Ei şi-au părăsit locul de muncă, locuinţele, unii chiar şi familiile, şi s-au pus pe aşteptat. Nu ştim care a fost reacţia lor la ceea ce s-a întâmplat după aceea, dar important este că s-au pregătit.

Dar iată că după opt ani, temerile referitor la un posibil sfârşit al lumii nu s-au încheiat. Ba din contră, cu trecerea timpului, parcă speculaţiile cresc tot mai mult. De ce să nu recunoaştem că, aceste speculaţii sunt alimentate şi de o întreagă preocupare a emisiunilor de televiziune referitor la încălzirea globală, schimbarea climei, inversarea polilor etc. Accentuarea catastrofelor nu fac altceva decât ca percepţia noastră în ceea ce priveşte viitorul să fie din ce în ce mai sumbră. „Timpul nu mai are răbdare“- replica lui Moromete din romanul lui Marin Preda, pare să fie mai actuală ca oricând. Nimeni în ziua de azi nu-şi mai poate „permite“ luxul să se gândească la cum ar putea arăta planeta noastră împreună cu civilizaţia care o compune, peste cincizeci sau o sută de ani. Mai mult, în ultima vreme s-a tot vorbit despre calendarul civilizaţiei Maya, care se termină brusc la data de 21 decembrie 2012. Acesta a fost realizat încă dinaintea erei creştine şi este recunoscut pentru exactitatea datelor care îl compun.

Civilizaţia Maya

Civilizaţia Maya a fost una dintre cele mai  puternice de pe teritoriul Americii. Vastul teritoriu Maya cuprindea odinioară teritoriul a cinci state moderne: Mexic, Guatemala, Belize, Honduras şi El Salvador. Această civilizaţie a dăinuit încă din anul 2400 înainte de Hristos, până în secolul al XV- lea, era noastră. A constituit o societate dezvoltată, care a fost în stare să-şi creeze o artă sofisticată, a cunoscut matematica, şi-a creat un sistem propriu de scriere, avea cunoştinţe avansate de astronomie. Erau de asemenea agricultori pricepuţi, artizani şi arhitecţi de primă clasă, iar oraşele lor au înflorit în pădurea tropicală. Aveau însă, pe lângă toate astea şi o parte mai întunecată, fiind adepţii practicilor brutale, iar în societatea lor exista violenţă, sclavie şi haos. Ajunşi la apogeul civilizaţiei lor, mayaşii erau interesaţi în mod special să înţeleagă timpul şi semnificaţia vieţii. Timpul a ajuns să fie pentru ei o preocupare atât în viaţa de zi cu zi, dar şi în cea spirituală. Fascinaţia pe care o exercita ştiinţa asupra lor implica şi credinţa în superstiţii şi în influenţa unor forţe invizibile. Ei credeau că lumea este guvernată de zeităţi atotputernice care menţin ordinea, doar dacă fiinţele umane se comportau cum se cuvine,  respectau ritualurile prestabilite şi aduceau ofrande. Se credea că puternicii preoţi mayaşi erau singurii care puteau comunica direct cu zeii şi erau cei care supravegheau ofrandele închinate acestora. Mayaşii credeau cu tărie în lumea de dincolo şi în viaţa de după moarte. Ca orice mare civilizaţie, şi Maya a dispărut, fiind distrusă tocmai din interior. „Acestea sunt zilele marii noastre lamentări. Pământul este însetat. Recoltele noastre sunt distruse“. Acestea sunt cuvintele prin care Marele Preot, din producţia hollywoodiană „Apocalypto“, a lui Mel Gibson, îşi plânge sfârşitul marii civilizaţii din care face parte. Despre celebrul lor calendar care se sfârşeşte pe data de 21 decembrie 2012 şi despre posibilul sfârşit al lumii, care ar putea fi tot atunci, se ştie demult. În ultimii ani internetul a fost pur şi simplu invadat cu informaţii despre iminenta catastrofă care ne aşteaptă în anul fatidic 2012. E suficient să dai o căutare pe Google cu „2012 maya“ şi găseşti peste 600.000 de pagini web. Această isterie era normal să fie întreţinută şi speculată de edituri şi de studiourile de film- producţia lui Mel Gibson „Apocalypto“.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro