Stire

Acţionarii fostului CAP Cermei, Contestaţi ?n instanţă de ?noul? proprietar

19.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Pe fondul unor greşeli de administrare, o suprafaţă de teren agricol a ajuns motivul unui proces civil, la Judecătoria din Ineu.

Interesul nostru faţă de situaţia legală în care se află terenul menţionat, porneşte de la o Acţiune Civilă, în derulare la Judecătoria Ineu, prin care firma SC Agrolotus SRL, din comuna Cermei, cere anularea a 12 titluri de proprietate, emise legal altor persoane, asupra unei suprafeţe de teren care îi aparţine.

În urmă cu 10 ani, suprafaţa de teren care formează parcela A 1539 (actualmente parcela 1548) a fost predată „Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Cermei”, prin procesele verbale de predare-primire 173 şi 500, din 1998, de către SC Arcer Cermei SA (fostul CAP), în scopul întocmirii titlurilor de proprietate pentru locatorii şi acţionarii acestei unităţi. Lucru care de altfel s-a şi întâmplat în anul 2002, iar procesele verbale au fost verificate atât de Comisia Judeţeană Arad, cât şi de Oficiul Judeţean de Cadastru, cu ocazia întocmirii şi eliberării acestor titluri.

După doi ani, în 2004, aceeaşi comisie, din Cermei, a eliberat două titluri de proprietate, pentru cele 22,95 hectare, din care este formată parcela, firmei SC Agrolotus SRL.

În urma unor directive date de fosta guvernare a României, actele premergătoare pentru stabilirea titlurilor de proprietate asupra a aproximativ 500 ha de teren (inclusiv parcela A 1548), aflate în administrarea Primăriei Cermei, au fost realizate de către Comisia locală Ineu. Din această cauză, Acţiunea Civilă aflată pe rol în instanţă, a fost formulată nu doar asupra celor 12 proprietari, ci şi asupra comisiilor locale ale celor două localităţi şi Comisia Judeţeană Arad.

Conform celor spuse de către membri ai Comisiei locale de fond funciar Ineu, „se pare că această situaţie a apărut din cauza funcţionarului din Primăria Cermei, care a întreţinut cadastrul la nivelul comunei, şi care probabil a uitat de predarea suprafeţei de teren, persoanelor care au deţinut calitatea de acţionar şi locatori ai SC Arcer Cermei SA”.

După părerea primarului din comuna Cermei, Ioan Daniel Vesa, “acest proces, mai mult ca sigur, se va transforma într-unul penal, iar Comisia Locală Ineu nu are dreptul să emită niciun fel de act asupra terenurilor aflate în administrarea comunei Cermei”.

 

Ca o concluzie, merită menţionat faptul că o greşeală a unui funcţionar public a trecut neobservată aproape trei ani, iar preşedinţii comisiilor pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor sunt primarii localităţilor în care îşi desfăşoară acestea activitatea.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Ş. Szabo ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro