Stire

Terorizată de propria cumnată

20.02.2008 ⋅ 0 comentarii

După 40 de ani de la decesul tatălui său, o localnică din satul Rănuşa, nemulţumită de moştenirea primită, îşi cere drepturile necuvenite, de la cumnata sa.

Procesul civil...

Rămasă văduvă din 2005,  Ioana Ioja, s-a trezit dată în judecată în vara anului trecut, de către cumnata sa, Elena Toma, pe motivul că, aceasta din urmă ar fi moştenit mai mult de jumătate din proprietăţile fratelui său.

Jumătate din casă şi teren, care constituie litigiul în acest caz, au fost lăsate ca moştenire lui  Ştefan Ioja jr., de către tatăl său, printr-un testament datat încă din 1968 (an în care  Ştefan Ioja sn. a decedat), iar cealaltă jumătate concubinei sale  Cristina Ciupercea.

După decesul mamei sale vitrege, în 1984, Ştefan Ioja jr., împreună cu soţia sa Ioana, au reconstruit casa moştenită, păstrând doar un perete din vechea locuinţă din văiugă. „În casa veche nu se mai putea locui. Când a murit soacra, deja a început să plouă în casă, iar în 1987 am reuşit să introducem curent, chiar dacă era într-o zonă supusă demolării. Am terminat construcţia la casă, şi am mai construit o anexă, în 1992,” – ne-a mărturisit Ioana Ioja, arătându-ne actele cu care dovedeşte cele menţionate.

 

Tocmai, ca să nu existe dispute familiale, legate atât de noua casă cât şi de terenul pe care este construită, în 1996, familia Ioja şi-a finalizat actele de succesiune la biroul notarial Nicolae Ţole.

Cu acelaşi prilej, soţii Ioja şi-au întocmit actele notariale prin care îşi cedează bunurile unul celuilalt, în caz de deces.

...şi procesul penal

La doi ani de la decesul soţului ei, Ioana Ioja este purtată prin săli de judecată, nu doar din cauza procesului civil legat de moştenirea locuinţei sale, ci şi din cauza a două plângeri penale nefondate, intentate de către cumnata sa.

Dacă în cazul primei plângeri,         s-a început urmărirea penală şi s-a constatat nevinovăţia Ioanei Ioja, cea de a doua plângere penală a fost nefondată de la bun început. „Când cumnata mea, Elena Toma, a depus a doua plângere penală la Poliţie, eu nici măcar nu eram în localitate. În acea perioadă am fost plecată la o nuntă în Maramureş, unde am stat trei săptămâni.” – adaugă Ioana Ioja.

Până la finalizarea procesului, Ioana Ioja ne-a spus că îi este frică să iasă din casă, din cauza cumnatei sale.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Ş. Szabo ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro