Stire

La Zădăreni - Cel mai mare telescop astronomic

21.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Un lucru de care locuitorii Aradului au toate motivele să fie  mândri, este faptul că la doar o aruncătură de băţ de municipiul nostru, la Zădăreni, se află cel care a construit cel mai mare telescop astronomic din ţară, şi anume,  Nicolae Reinholz, care s-a născut la Jimbolia, unde de mic a fost fascinat să descopere cerul.

„Pe mine m-a atras întotdeauna cerul, nu ştiu de ce“, ne spune cu nostalgie astronomul. În anul 1969 face cunoştinţă pentru prima dată cu o revistă de specialitate – „Cutezătorii“.

Era atât de fascinat încât cu cunoştinţele culese şi-a fabricat o lunetă, cu ajutorul căreia a putut face observaţii astronomice. Nu s-a mulţumit însă cu atât, şi nu după mult timp şi-a construit un al doilea telescop, de 14 cm, mult mai performant. În anul 1980 se mută la Zădăreni, unde plănuieşte construirea unui telescop nemaiîntâlnit. Cu ajutorul unui prieten de la Fabrica de Sticlă, procură două discuri pe care le şlefuieşte cu aleasă migală timp de patru ani.

După tot acest timp reuşeşte să construiască un telescop astronomic de tip Newton, cu montură ecuatorială având obiectivul principal cu diametru de 30 de centimetri. Distanţa focală este de 2,16 metri, făcând din acesta cel mai mare telescop universal din ţară.

Urmările acestei realizări nu au întârziat să apară: a putut face observaţii astronomice care au făcut înconjurul lumii, munca sa devenind foarte cunoscută peste hotare. Preşedintele Astronomilor a Suprafeţelor Planetare, din Paris a fost atât de uluit de munca arădeanului, încât îi făcea publice în toată lumea observaţiile.  Reinholz se mulţumea să primească din partea acestuia doar documentaţia de care avea nevoie pentru a fi la zi cu ultimele noutăţi.

Prin telescopul său a putut vedea lucruri importante precum planete, galaxii, roiuri stelare, comete, nebuloase, dar şi observaţii în premieră: apariţia pe Saturn a unei erupţii foarte mari sau dispariţia unei benzi de pe planeta Jupiter.

Dar lucrul de care este cel mai mândru N. Reinholz, îl reprezintă descoperirea unei comete. Este al doilea român care a reuşit această performanţă, după Victor Daimaca în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cometa însă nu-i poartă numele, deoarece la Revoluţie s-a pierdut scrisoarea în care acesta îşi făcea cunoscută descoperirea. Drept urmare cometa a fost descoperită ulterior de altcineva care acum se bucură, într-un fel pe nedrept, de numele ei: Cernis- Kiuchi Nakamura. N. Reinholz s-a obişnuit însă cu ideea şi visul lui cel mai mare acum este construirea unui observator astronomic popular.

Acesta ar fi unic în judeţul nostru şi al şaselea din ţară. El a fost foarte aproape de realizarea obiectivului în anul 1999, când a avut suportul Guvernului însă conducerea Consiliului Judeţean de atunci nu l-a ajutat cu nimic. Institutul astronomic din Bucureşti i-a oferit o recomandare în acest sens şi acum aşteaptă ca autorităţile locale să mişte ceva.

El este dispus să-şi ofere telescopul său în acest sens, numai ca Observatorul Astronomic să fie realizat la Zădăreni, pentru că aici are parte de lumină adecvată pentru aşa ceva. Telescopul său este considerat punct turistic şi are vizitatori din toată ţara, printre care şi studenţi.

Cea mai mare satisfacţie însă o reprezintă pentru N. Reinholz „ori de câte ori am ocazia să mă ridic de la pământ. Nu oricine poate avea bucuria să vadă cerul aşa cum îl văd eu“.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro