Stire

Drama unui copil - Tratament la limita cruzimii

26.02.2008 ⋅ 0 comentarii

La doar 13 ani, un copil trăieşte o adevărată dramă. Suferind de o gravă afecţiune mintală, băiatul este mai tot timpul legat de pat şi sub atenta supraveghere a specialiştilor, la recomandarea unui medic psihiatru.

Copilul are tendinţe grave de automutilare, angajaţii Centrului pentru copii cu handicap sever mintal, acolo unde se află internat, fiind veşnic cu ochii pe el. Nu este singurul copil care a fost condamnat la o viaţă de calvar, sunt mulţi alţii care trăiesc în „spatele draperiilor” acestor centre specializate în tratarea afecţiuni mintale. Ce se întâmplă după uşile lor bine păzite ne este greu a înţelege.

Ieri, un  telefon anonim anunţa Poliţia despre situaţia copilului, persoana în cauză afirmând că băiatul este abuzat şi maltratat, fiind legat de pat cu funie. Un echipaj porneşte spre centrul de pe strada Tudor Vladimirescu, pentru o verificare. Surse din cadrul IPJ, precum şi cele de la instituţiile în a căror subordonare se află acest centru, ne-au informat că a fost vorba de o „alarmă falsă”. „Noi nu am avut sesizări din partea cadrelor medicale despre nici un fel de abuz. Nu avem nici o tangenţă şi nu putem face anchetă. Din câte am înţeles, copilul are un regim special pentru că le poate face rău celor din jur”, ne-a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt IPJ Arad.

Atât curiozitatea cât şi numărul mare de cazuri de abuzuri aplicate copiilor, înregistrate în ultima vreme, ne-au determinat să facem „săpături”. Astfel am aflat despre „tortura” la care se supun singuri aceşti copii. „Dacă nu sunt supravegheaţi şi trataţi, aceştia sunt în stare să-şi scoată ochii sau să-şi rupă carnea de pe ei”, ne-a informat Edita Iuhasz, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.

Tratamentele „specifice” ne par o cruzime

Directorul DGASPC ne-a explicat că în astfel de cazuri se aplică mai multe tratamente, pe bază de medicamente sau contenţie fizică sau umană. „Acestea din urmă se referă la apropierea umană sau la imobilizarea fizică a copilului. Când acesta are crize dure ori este ţinut în braţe, lucru care se poate face la vârste mai fragede, ori este imobilizat pentru a nu-şi face rău. Despre asta a fost vorba. Copilul a avut o criză şi a fost legat cu o panglică specială care nu-l răneşte când se zbate. Aceste metode sunt legale şi sunt recomandate de medicii specialişti. Cămaşa de forţă nu face faţă. Aceşti copii sunt în stare să-şi ia viaţa. Din fericire nu am avut până acum astfel de cazuri şi ne putem bucura de reuştie în cazul unor copii care şi-au revenit”, a continuat Edita Iuhasz.  

Lege specifică pentru bolile mintale severe

Potrivit legii privind sănătatea mintală, îngrijirea oricărei persoane cu tulburări psihice se acordă în mediul cel mai puţin restrictiv, prin proceduri cât mai puţin restrictive, care să respecte nevoile de sănătate ale bolnavului. În cazul în care există riscul ca bolnavul să devină un pericol pentru el însuşi sau pentru ceilalţi, pacientul poate fi legat sau izolat. Mai mult – spune legea – contenţionarea pacientului nu poate fi folosită ca pedeapsă sau ca mijloc de a suplini lipsa de personal ori de tratament. Contenţionarea trebuie efectuată numai în baza dispoziţiei scrise a medicului şi nu poate dura mai mult de 4 ore. În tot acest timp, pacientul trebuie să fie monitorizat.

Uitaţi de lume

Cazurile nu sunt izolate. La acest centru sunt internaţi 20 de copii cu forme severe ale acestei boli. Sunt păziţi fără oprire, sunt legaţi când e cazul, sunt îmbrăţişaţi. O simplă neatenţie a îngrijitorilor le poate fi fatală bolnavilor. „Avem angajaţi oameni special pentru contenţia umană şi fizică. Nu facem aceste lucruri de capul nostru. Sunt cazuri speciale pe care oamenii obişnuiţi nu le cunosc. Aceşti copii sunt lăsaţi în acest centru şi uitaţi. Pentru unele rude este o ruşine să accepte realitatea”, a conchis Edita Iuhasz, director DGASPC Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Neagu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro