Stire

Bătălia pentru Arad

27.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Deşi oficial campania electorală aşteaptă încă decizia guvernamentală, asistăm în ultima perioadă la o adevărată bătălie, fără arme de foc sau lupte de stradă, dar cu o miză care, pentru protagonişti, este cel puţin egală cu câştigarea unui război mondial. Aducând lucrurile pe făgaşul lor normal, trebuie să spunem că forţele politice arădene au început să agite apele politice în lupta având ca miză controlul asupra Primăriei Aradului. Nu doar fotoliul de primar este cel care îi mână la luptă pe vajnicii politicieni pentru că, aşa cum se ştie, un primar fără influenţă în consiliul local nu are pârghiile necesare pentru a-şi transpune programul electoral în practică.

Lupta pentru primărie are două moduri de manifestare: pe de o parte, s-au lansat în cursă candidaţii care au chiar şanse reale de a-l concura pe Gheorghe Falcă, primarul în funcţie care poate scrie istorie, devenind primul ales al oraşului, după Revoluţie,    care-şi poate confirma prin vot mandatul. Este vorba aici despre eternul Dorel Popa, a cărui nerăbdare de a recâştiga ce a pierdut în iunie 2004 l-a făcut să-şi anunţe candidatura încă din vara trecută, de Tiberiu Dekany, pentru care lupta cea mai grea a fost aceea de a-şi învinge propriul partid, reuşind să-l facă şi pe Cristian Stragea, liderul judeţean al PNL Arad să spună că îl susţine necondiţionat şi... dacă suntem sinceri până la capăt, lista se cam rupe aici. A doua mare categorie este cea a „locomotivelor”, acei candidaţi cu imagine, notorietate în Arad dar care sunt ei primii convinşi că şansele pentru a deveni primarii aleşi de electoratul arădean sunt practic nule. Ei pot trage însă căruţa partidului pentru care candidează, aducând voturi care se pot transforma în preţioase mandate de consilieri locali. Aici îi putem enumera, până acum, pe Coloman Edeleni, Cristian Moisescu sau chiar pe surprinzătorul Samuel Caba. Deşi în dreptul lor sondajele de opinie pre-electorale vor aduna doar (în cel mai fericit caz) un sfert din scorul unui Falcă, de exemplu, aceste procente se pot transforma în fotolii de consilieri, ale căror voturi vor conta pentru orice mare proiect edilitar propus de viitorul primar.

Adevărata luptă pentru Arad, poate, se va da deci nu între Falcă şi Popa sau Dekany. Jocurile vor fi conduse de cei mai slab cotaţi care însă pot aduce scoruri preţioase pentru partidele lor. Poate de aceea şi partidele mari par mai atente acum la ce se întâmplă în tabăra celor mai mici şi slabi dar care vor reuşi să câştige consilieri preţioşi.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro