Stire

Avioanele decolează din Arad, ?mbarcarea arădenilor interzisă

28.02.2008 ⋅ 0 comentarii

O decizie a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră interzice îmbarcarea pasagerilor arădeni care doresc să ajungă în Capitală pe cursele externe cu escală în Aeroportul din Arad.  Hotărârea este contestată de autorităţile locale şi operatorii de zboruri implicaţi şi catalogată ca anormală şi nejustificată din punct de vedere legal.

Spre exemplu, în timp ce numărul solicitărilor din partea pasagerilor creşte, pentru cursele interne spre Bucureşti, cursa Valencia – Bucureşti cu escală în Arad pleacă spre Capitală cu circa 20 de persoane. Singura explicaţie pe care IGPF a oferit-o Aeroportului Arad este aceea că nu se acceptă amestecarea pasagerilor care călătoresc pe o cursă externă cu cei care doresc să călătorească pe o rută internă.

Aeroportul Arad nu este pentru arădeni

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, lucrurile ar fi trebuit să se simplifice, dată fiind libera circulaţie în spaţiul intracomunitar. Totuşi, în ciuda adreselor trimise de conducerea Aeroportului şi operatorii de zbor către Ministerul Transporturilor, MAE sau IGPF, situaţia rămâne, în continuare, neschimbată. „În primul rând au de pierdut arădenii care, pentru a ajunge în Bucureşti, trebuie să se îmbarce de pe Aeroportul Timişoara. Avem tot mai multe cereri pe rutele interne, există zilnic câte un zbor extern cu escală în Arad, iar avioanele merg până în Capitală fără pasageri. E de neconceput acum, când se poate circula liber, să fim îngrădiţi de IGPF prin acest ordin sec, neînsoţit de alte recomandări sau bază legală”, este părerea lui Dan Bălăcel, directorul general al Aeroportului Arad. Acesta mai spune că, în răspunsul primit de la IGPF Bucureşti, se menţionează că situaţia nu se va modifica până la aderarea României la acordul Schengen, adică până în anul 2011.

Măsura impusă de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră e sancţionată şi de Iosif Matula, preşedintele Consiliului Judeţean în subordinea căruia se află aeroportul. „Nu este normal ca Aradul să aibă un aeroport de care nu ne putem folosi. Totuşi, sper că această situaţie jenantă se va rezolva la un moment dat, pentru că arădenii nu o merită”, e de părere Iosif Matula.

Inspectorul-şef al Poliţiei de Frontieră Arad, Ioan Handra nu comentează situaţia. El precizează numai că: „Noi nu am primit nicio sesizare sau cerere din partea Aeroportului. Nu pot să mă exprim, având în vedere că decizia a fost luată la nivel superior ”.

Rămâne de văzut când şi, mai ales, cum se va finaliza problema. Până atunci, arădenii pot uita că au aeroport.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro