Stire

Proiectul finanţat de Banca Mondială, pe ultima linie dreaptă - Aradul are cel mai mare proiect de infrastructură din ţară (except?nd Bucureştiul)

29.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Cel mai mare proiect de investiţii în infrastructură din istoria Aradului dar şi cel mai important asemenea proiect derulat în ţară (în afara Bucureştiului) a primit undă verde.

Ieri, Banca Mondială a anunţat că au fost finalizate licitaţiile pentru desemnarea firmelor ce se vor ocupa de realizarea investiţiilor pentru cartierele Bujac şi Sînicolau Mic iar pentru cartierul Gai a fost finalizată evaluarea ofertelor, numele câştigătorului urmând să fie cunoscut în zilele următoare. Proiectul vizează extinderea canalizării şi reabilitarea reţelei rutiere în trei cartiere, Bujac, Gai şi Sîncolau Mic. Valoarea totală este de 70 milioane euro, dintre care 47,2 milioane euro finanţate de Banca Mondială şi Guvernul României prin Ministerul Finanţelor şi 23,1 milioane euro co-finanţare Primăria Municipiului Arad, tranşa de 40 de milioane euro de la Banca Mondială sunt fonduri nerambursabile.

Geneza unui proiect ambiţios

Primarul Gheorghe Falcă a expus pe scurt geneza acestui ambiţios proiect de infrastructură. Totul a pornit de la un împrumut de 200 milioane dolari pe care Ministerul Mediului a dorit să-l facă la Banca Mondială pentru îndeplinirea condiţiilor privind canalizarea în localităţile româneşti. Această sumă a fost pusă la dispoziţia primăriilor, fiind aşteptate proiectele din partea acestora. În prima fază, 17 oraşe româneşti au depus proiecte pentru Banca Mondială, care au fost analizate la Bucureşti, fiind selectate doar patru. Apoi, au fost evaluate la sediul pentru Europa al Băncii Mondiale, la Zagreb. Aradul, pentru a accesa această finanţare, a conceput o strategie în trei etape: prima viza canalizarea în cartierele Bujac şi Gai, etapa a doua se aplica pentru Sânicolau Mic iar etapa a treia cuprindea şi reabilitarea reţelei rutiere în cele trei cartiere. Pentru că din cele patru oferte au fost alese doar cea a Aradului şi Bucureştiului, spune Falcă, s-a ajuns în situaţia în care Banca Mondială disponibilizase o sumă mai mare decât solicitările. A urmat o verificare pe teren, cu un expert al Băncii Mondiale, în urma căreia a fost lansată o provocare: dacă Aradul va putea prezenta proiecte pentru toate trei fazele şi putea asigura acordul Ministerului Finanţelor, atunci Banca Mondială va suplimenta fondurile pentru realizarea unei lucrări complexe de extindere a canalizării şi reabilitare rutieră pentru toate trei cartierele, corespunzător tuturor celor trei faze vizate iniţial de Primărie. Gheorghe Falcă a oferit aceste garanţii. Au început procedurile de finanţare iar la Bucureşti a fost semnat contractul de finanţare între ministrul Vlădescu, din partea Guvernului României, reprezentantul Băncii Mondiale şi în subsidiar, cei doi primari, ai Aradului şi Bucureştiului, ca beneficiari. După aceea procedurile s-au derulat în conformitate cu standardele Băncii Mondiale care a făcut selecţia consultantului, a executantului şi a organizat licitaţiile.

Consorţiile locale le-au „bătut” pe cele străine

Conform celor comunicate de Banca Mondială pentru Cartierul Bujac au fost depuse patru oferte:

MP ARAD CONSORTION cu sediul în oraşul PORTO – Portugalia (valoarea ofertei = 206.136.537 Ron cu TVA inclus), JV J& AVAX EDRASIS cu sediul în Atena -  Grecia (valoarea ofertei = 197.306,289, 81 Ron, cu TVA inclus), JV CONFORT & Amarad + ICIM cu sediul în Arad – Romania (valoarea ofertei = 113.863.533, 21 Ron), ofertă declarată câştigătoare şi Bilfinger Berger, cu sediul în Bucureşti – Romania (valoarea ofertei = 143.687.753,08 Ron, cu TVA inclus – ofertă descalificată). Pentru Sînicolau Mic au fost doar două oferte: MP Arad CONSORTIUM cu sediul în PORTO – Portugalia, (valoarea ofertei = 59.425.092 Ron) şi JV Amarad & EKO-WARK Ld CONFORT şi ICIM (valoarea ofertei = 41.658.666, 94 Ron), ofertă declarată câştigătoare. Primarul Falcă a declarat că speră ca până la 14 martie să semneze contractele cu aceste firme iar lucrările să înceapă până în 28 martie, deşi firmele au un interval de 30 zile la dispoziţie pentru aceasta. Pentru Cartierul Gai a fost finalizată evaluarea ofertelor, Banca Mondială a transmis avizul „No objection”, iar numele câştigătorului va fi dat publicităţii în cel mai scurt timp, după încheierea procedurilor de anunţare a ofertanţilor.  Falcă este convins însă că şi executantul pentru acest cartier va semna tot în 14 martie contractul cu Primăria.

Un vis împlinit

„Este un vis împlinit pentru cartierele Gai, Bujac şi Sînicolau. Vor avea această infrastructură modernă”, a declarat Gheorghe Falcă.

 În urma finalizării acestui proiect, cel mai mare de acest gen din ţară (în afara Capitalei), gradul de canalizare în Arad va ajunge de la 68 la sută la 94 la sută. Termenul de finalizare a proiectului este plasat în anul 2010, la cel mult 913 zile de la începerea lucrărilor (termen limită impus de banca Mondială). Valoarea totală a lucrărilor este de 70 milioane euro, din care aproximativ 40 milioane reprezintă creditul nerambursabil de la Banca Mondială, aproximativ 10 milioane – credit ce va fi rambursat de Primărie iar 20 milioane, fonduri de la bugetul local. Nici rambursarea celor 10 milioane nu-i va afecta pe arădeni, spune Falcă. După asfaltarea străzilor şi introducerea canalizării, impozitele locuitorilor din zonă vor fi majorate, conform legii iar diferenţa faţă de cât plătesc acum vor fi fondurile din care va fi rambursat în timp acest credit, a mai precizat primarul Aradului.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro