Stire

Cranii vechi de 3000 de ani găsite ?n Parcul Copiilor

01.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Zilele trecute, muncitorii care lucrau la ridicarea unei piramide pentru joc în Parcul Copiilor au găsit la săparea gropii un craniu omenesc, la un metru adâncime. Patronul firmei care se ocupă cu efectuarea lucrărilor a fost alertat de urgenţă.

Ioan Szellelki, inginer mecanic angajat al firmei de construcţii şi confecţii metalice, declară: „Noi am găsit craniul, iar după ce l-am găsit, am oprit activitatea, am anunţat patronul, patronul a anunţat Primăria, Poliţia,  iar Primăria conducerea Muzeului.”

Conform legii, s-au oprit lucrările în zona respectivă, iar echipa de arheologi a muzeului, împreună cu muncitorii firmei de construcţii au început săpăturile în eventualitatea dezgropării şi altor rămăşiţe omeneşti. A doua zi de la descoperirea primului schelet, au mai fost găsite încă două schelete, materiale ceramice şi bucăţi ale unei brăţări din bronz.

Pascu Hurezan, membru al echipei de arheologi de la Muzeu declară: „Ne-am dat seama că e vorba de nişte morminte şi o aşezare. După părerea noastră, este vorba despre o perioadă la sfârşitul epocii bronzului şi începutul epocii fierului, de acum 2800-3000 de ani”.

Coincidenţă fericită

Locul descoperirilor arheologice este situat în zona toboganului din parcul copiilor, la 50-100 de metri de Palatul Cultural, incintă care adăposteşte şi Complexul Muzeal Arad.

„Pentru noi, ca arheologi, nu este o surpriză foarte mare, pentru că suntem foarte aproape de Hotelul Astoria, unde în ’68 a fost descoperit un depozit de bronz, iar în imediata apropiere, la colţul Palatului Administrativ, unde în prezent se află monumentul eroilor căzuţi în revoluţie, în anii ’70, au apărut materiale ceramice cam din aceeaşi perioadă de acum 3000 de ani”, ne-a mai informat Pascu Hurezan.

Un mormânt din aceeaşi perioadă a mai fost găsit în anii ’85 în faţa Teatrului de Stat Arad, cu ocazia lucrărilor la reţeaua de canalizare. În momentul de faţă, descoperirea se află la nivel de cercetare, posibilitatea dezgropării şi altor dovezi arheologice nefiind exclusă.

Pascu Hurezan ne mai spune: „Craniile au apărut la un metru adâncime. Trebuie să săpăm până la nivelul acesta ca să putem curăţa morţii. În două, trei zile terminăm,  s-ar putea să găsim şi altceva lângă ei. După ce îi decopertăm, trebuie să îi desenăm, fotografiem, trebuie făcut planul de situaţie.”

Importanţa descoperirii

„Avem elemente care vorbesc despre o locuire, care este firească lângă Mureş, mai ales pentru că în acea vreme, locuinţele erau situate pe terasele cursului de apă. Pentru perioada de acum 3000 de ani, apa era unul dintre cele mai importante căi de transport.” 

Osemintele nu par a fi ale unui conducător, pentru că dacă ar fi fost, la faţa locului s-ar fi găsit şi podoabe deosebite, brăţări, arme. Chiar şi aşa, „şantierul” din faţa Muzeului musteşte de muncitori şi arheologi, zona reprezentând un punct de interes şi fiind păzită ca atare.

„Descoperirea este importantă pentru noi cel puţin ştiinţific, pentru că locuim într-un oraş unde sunt foarte multe construcţii şi nu se pot face săpături, iar aceste descoperiri aduc un plus de cunoştinţe asupra vetrei actuale a oraşului, sunt informaţii din vechime”, a conchis Pascu Hurezan, arheolog al Complexului Muzeal Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro