Stire

Balul v?nătorilor şi tombola ?trofeelor?

03.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Anual, vânătorii Şirieni sărbătoresc o alfel de primăvară, şi anume, începutul unui nou an propice, după părerea lor, pentru vânătoare.

În 1 martie, sărbătoare cunoscută de restul populaţiei ca fiind „Ziua Mărţişorului” sau prima zi de primăvară, vânătorii arădeni se adună în comuna Şiria pentru a sărbători şi totodată a cinsti în prealabil un nou an plin de vânători organizate.

Petrecerea, care la fel ca în ultimii ani s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Şiria, este deja considerată o datină a locului şi nimeni nu-i mai cunoaşte vechimea. „Cred că aveam şapte ani când am venit prima dată cu tata la Balul Vânătorilor. De mic copil mi-a plăcut vânătoarea şi cred că, pentru toţi cei prezenţi aici, acest bal a devenit o tradiţie.” – ne-a declarat Agrima, organizator al balului.

De alfel, cum este normal, de la petrecere nu au lipsit autorităţile locale, în frunte cu primarul localităţii, Valentin Bot, care ne-a mărturisit că: „nu sunt un vânător, dar, cel puţin în ultimii trei ani, am participat la toate balurile vânătoreşti şi pot să spun că o astfel de sărbătoare este întodeauna bine venită în Şiria.”

Pe lângă friptură de vânat, cârnaţi de casă şi tradiţionala pălincă ardelenească, nu au lipsit lăutarii, care au reuşit să ţină în ringul de dans vânătorii, până târziu în noapte.

Vânătorii prezenţi la eveniment nu i-au uitat pe cei care au fost odată cu ei la vânătoare. Drept urmare, pe lângă caricaturile şi bancurile vânătoreşti expuse pe pereţii căminului cultural, a existat o listă a „vânătorilor plecaţi în lumea celor drepţi”, finalizată asfel: „Cei de azi au fost cu ei la vânătoare!”

De la balul vânătorilor nu au lipsit nici tombolele, în urma cărora câţiva vânători au câstigat câte un „trofeu”, constând într-un fazan sau iepure, în funcţie de „noroc”.

Per ansamblu, „Balul Vânătorilor” din Şiria, a fost şi rămâne, nu doar un prilej de sărbătoare pentru vânătorii arădeni, ci şi o tradiţie locală, care anunţă noul an vânătoresc şi venirea primăverii.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Ş. Szabo ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro