Stire

Mediul, agresat de balastiere ilegale

03.03.2008 ⋅ 0 comentarii

16 dintre cele 36 de balastiere care funcţionează în judeţul nostru sunt în ilegalitate, doar pentru 17 fiind solicitate avize. Informaţiile ne-au fost furnizate neoficial, astfel că numărul instalaţiilor de exploatare a nisipului şi pietrişului poate fi mai mare. Este un bilanţ grav, ce afectează flora şi fauna judeţului, uneori într-un mod iremediabil.

Cei care au investit în balastiere, preferă să solicite avize pentru bazine piscicole, deoarece aceste avize se obţin mult mai uşor. În primul rând, e vorba de aspectul financiar, deoarece pentru amenajarea unui bazin piscicol nu este necesară scoaterea terenului din circuitul agricol. De asemenea, înfiinţarea unei balastiere presupune un impact mai mare asupra mediului, capitol la care legile Uniunii Europene sunt exigente.

Practic, ecosistemul este perturbat de înfiinţarea unei balastiere, mai ales că exploatarea resurselor se face intens. Attila Szekely, directorul Gărzii de Mediu Arad, susţine că instituţia pe care o conduce face verificări periodice, pentru a depista balastierele care funcţionează ilegal. „Am făcut şi anul trecut verificări, am sancţionat şi am închis 10 balastiere. Anul acesta vom relua controalele, chiar din luna în curs, iar balastierele pe care le vom găsi cu nereguli vor suporta rigorile legii”, ne-a declarat Attila Szekely, directorul Gărzii de Mediu Arad. De menţionat că sancţiunile vor fi cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei.

La rândul său, Iosif Matula, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, ne-a declarat: „Avem un studiu primit de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (I.N.C.D.P.M.) ce prevede posibilitatea şi/sau interdicţia amplasării unor balastiere pe conul aluvionar al râului Mureş, în condiţiile legii. Este trecut şi pe site-ul nostru la transparenţa decizională. Va urma să analizăm mai în detaliu şi acest aspect, privind ilegalităţile din acest domeniu”.

„Din păcate, Consiliul Judeţean nu are autoritatea de a controla legalitatea funcţionării unor astfel de instalaţii, aşa că nu ne putem pronunţa asupra acestui subiect. Important este că noi dorim să protejăm munţii şi pădurile. Preferăm să le exploatăm prin alte mijloace, cum ar fi turismul ecologic sau înfiinţarea de zone protejate, decât într-un mod în care ajungem să le distrugem”, a concluzionat Iosif Matula.

***

Din nefericire, balastierele reprezintă – alături de exploatările forestiere şi de carierele de piatră – modalitatea cea mai „la îndemână” de a ne distruge munţii, pădurile şi fauna în general. Exploatările excesive în aceste trei domenii duc, în timp, la distrugerea unor specii rare de plante şi/sau animale, la creşterea riscului inundaţiilor şi alunecărilor de teren.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Petracovschi ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro