Stire

Cu localele drept paravan

04.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Cu mai puţin de trei luni până la alegerile locale, partidele încă se târguie pe marginea acestora. Miza? Una foarte importantă... Fiecare partid încearcă să îşi croiască un culoar cât mai favorabil pentru adevărata ţintă: generalele!!!

Două lucruri mai sunt de „rezolvat” între PD-L, PSD şi PNL: data alegerilor, respectiv (ne)aplicarea votului uninominal pentru preşedinţia Consiliilor judeţene. Cum celalalte partide nu prea contează în această ecuaţie, lupta se poartă la baionetă. Dintre acestea, o miză mai mare o reprezintă uninominalul.

PSD insistă pe vot uninominal la preşedinţiile CJ dintr-un motiv bine întemeiat: presiunea pe care unii baroni locali o exercită asupra conducerii centrale a PSD. Aceşti baroni – gen Oprişan – consideră că au şanse mai mari de a rămâne sau accede în fruntea consiliului judeţean printr-un vot direct, decât în urma negocierilor cu reprezentanţii celorlalte partide (aşa cum este sistemul în prezent). PD-L marşează pe aceeaşi variantă, pentru a crea o punte spre votul uninominal de la generale. PNL, în schimb, încearcă să ne convingă că nu doreşte un vot uninominal, la alegerile locale, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Jocurile liberalilor nu sunt, însă, pentru locale, ci eventual pentru generale. E clar că Tăriceanu şi cabinetul său nu mai pot duce prea mult această guvernare şi caută diferite mijloace prin care să provoace alegeri anticipate. Însă, nu vor ca aceste anticipate să se declanţşeze în urma unei crize guvernamentale de ordin economic, ci aşteaptă alte «motive».

Unul dintre ele s-a consumat săptămâna trecută. Recunoaşterea statului artificial Kosovo de către UDMR era un pretext ideal pentru declanşarea unei moţiuni. Motivul nu mai era economic, ci unul de politică externă, iar o eventuală moţiune de cenzură ar fi trecut fără probleme. Însă, nimeni n-a marşat la planurile liberale, nici măcar PRM.

Acum, PSD ameninţă cu moţiunea de cenzură în cazul în care votul direct pentru preşedinţii de consilii judeţene nu se va regăsi în legea uninominalului, iar PNL se opune! Ar fi un alt motiv de alegeri anticipate, care să excludă o «culpă» economică. Un motiv tot politic, de această dată de politică internă, care le-ar conveni atât PNL cât şi PSD. Care ar putea să şi reuşească…

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Cozmin Meszaroş ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro