Stire

Controversă cu finalitate - Arădenii se vor putea ?mbarca pentru intern

05.03.2008 ⋅ 0 comentarii

În ciuda interdicţiei impuse de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în cursul zilei de ieri unul dintre operatorii de zbor care efectuează curse de pe Aeroportul din Arad, a remis tuturor aeroporturilor din ţară o circulară prin care îşi manifestă intenţia de a începe îmbarcarea pasagerilor care doresc să călătorească pe rute interne în cursele externe cu escală, de la finele lunii în curs.

Interdicţie fără explicaţie

„Primul aeroport unde vom pune în aplicare această măsură este Aeroportul Internaţional din Arad”, se arată în circulară. Această decizie vine să contrazică ordinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care interzice amestecarea pasagerilor de pe rutele externe cu cei de pe rutele interne. Instituţia motivează, într-un comunicat, că: „Îmbarcarea pasagerilor unei curse interne pe o aeronavă ce realizează un zbor internaţional, chiar dacă acesta face escale şi pe alte aeroporturi din România pentru a prelua pasageri dornici să călătorească în străinătate, ar încălca regimul juridic al frontierei de stat prin faptul că s-ar permite urcarea la bord a unor persoane cărora nu li se efectuează controlul de frontieră al documentelor de călătorie şi bagajelor”.  În acelaşi comunicat se arată că, măsura impusă de IGPF este conformă cu normele şi practicile europene şi ajută la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional transfrontalier. „Până la aderarea României la Acordul Schengen şi, implicit eliminarea controalelor la frontierele interne, măsura va rămâne în vigoare”, este concluzia comunicatului IGPF. Încă o dată, Poliţia de Frontieră  invocă legea pentru a justifica o măsură lipsită, în fapt, de temei legal şi nu oferă nici o alternativă aeroporturilor care se confruntă cu această situaţie. Paradoxal, pasagerii arădeni care doresc să ajungă în capitală  cu un tren ajuns în gara Arad dintr-o cursă externă, o pot face fără a afecta negativ bunul mers al respectivei curse.

Speranţe la Aeroport

Conducerea Aeroportului aşteaptă cadrul legal conform căruia îmbarcarea pasagerilor de intern să fie posibilă pe cursele externe cu escală în Arad. În săptămânile care urmează, aceste măsuri vor fi făcute publice. Până la finele lunii martie, pasagerii arădeni vor fi informaţi şi în legătură cu preţul biletelor. „Deocamdată suntem în aşteptare şi salutăm iniţiativa operatorului de zbor. În momentul în care va exista cadrul legal pentru a îmbarca pasagerii pe cursele cu escală, vom da publicităţii şi preţurile pentru bilete”, spune Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Internaţional Arad.

Fonduri europene pentru Aeroport

 Documentaţia necesară aprobării de fonduri europene pentru începerea lucrărilor de prelungire a pistei de aterizare de pe Aeroportul din Arad a fost recent înaintată Ministerului Transporturilor.  În urma acestor lucrări de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii , pe Aeroport vor putea să aterizeze şi aparate de zbor mai mari: „Pentru a înlesni aterizarea aeronavelor de gabarit mare, este nevoie, în prima etapă, de o prelungire a pistei de aterizare cu 500 de metri. Fondurile de care este nevoie, în aceste condiţii, sunt de circa 5 milioane de euro. Documentaţia a fost trimisă deja la Minister, iar finanţarea se va derula prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi, privind modernizarea şi dezvoltarea transportului aerian”, arată Dan Bălăcel, director al Aeroportului.

Creşte traficul pe Aeroport

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, traficul pe Aeroportul din Arad s-a dublat de la începutul lui 2008. Dacă în 2007 numărul de pasageri care s-au îmbarcat pe cursele aeriene cu plecare din Arad a fost de circa 4000, numărul lor este de aproximativ 9000 în perioada ianuarie – martie 2008: „Aceasta e dovada că arădenii sunt interesaţi să călătorească, atât pe rute interne cât şi pe rute externe cu avionul, mai ales de când există alternativa curselor low cost, unde un bilet ajunge să coste mai puţin decât un bilet de tren, iar durata călătoriei este mai redusă”, subliniază Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad. El mai precizează că, traficul aerian a început să înregistreze intensificări din 2007, când numărul de pasageri a fost de circa 70 de mii faţă de 20 de mii în 2006.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro