Stire

Pentru spitale - Visul ur?t al retrocedărilor, ?ncă actual

06.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Nebunia stârnită odată cu promulgarea Legii nr.10/2001 cu privire la regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv înainte de ’89 a lovit puternic sistemul sanitar arădean şi nu numai. Secţii ale spitalelor municipal şi judeţean au   fost revendicate, şi retrocedate       prin hotărâri definitive şi irevocabile.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă se află într-o situaţie mai bună, singura secţie a cărei clădire trebuie să fie eliberată este cea de Boli Infecţioase, situată pe Ştefan Cicio-Pop.

Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă declară: „Noi nu avem probleme cu clădirile retrocedate. Singura secţie afectată este cea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA, dar avem un proiect prin care se va construi sediul acestei secţii în incinta spitalului. Am mai avut Medicina Legală, dar s-a mutat într-o aripă a Policlinicii spitalului, şi secţia de Ergoterapie, dar am mutat-o la noi. Proiectul de construire a secţiei de Boli Infecţioase a fost aprobat, urmează să primim fila de buget. Ştiu doar că trebuie să eliberăm cât mai repede, de aceea m-am zbătut să obţin autorizaţia de construire.”

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic Municipal, clădirea care adăposteşte secţia de TBC a fost retrocedată, iar imobilul în care funcţionează sanatoriul de psihiatrie de la Bulci este incert. Singura portiţă de scăpare este reprezentată de construirea noului Spital Judeţean de Urgenţă, însă demararea construcţiilor nu este fixată, tot proiectul stagnând la fel ca şi acum câteva săptămâni.

George Rădulescu, purtător de cuvînt al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) ne spune: „Toată lumea aşteaptă aprobarea de la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului Timiş”.

Dar cum va salva situaţia acest nou spital şi ce secţii va adăposti el? Am luat legătura cu Olimpia Pădureanu, de la Autoritatea de Sănătate Publică, care ne informează de modificările pe care le vor suporta unităţile sanitare la inaugurarea spitalului: „Spitalul nou va prelua o parte din secţiile existente, cu preponderenţă secţiile de chirurgie. Spitalul existent îşi va desfiinţa secţiile existente în paralel, şi în locul lor se vor putea muta secţiile ale căror clădiri au fost revendicate. Nu am certitudinea că ceea ce s-a conturat anul trecut va rămâne aşa, poate va suferi modificări proiectul făcut pentru obţinerea finanţării.”

Situaţia este neclară cu privire la soarta clădirilor retrocedate, iar găsirea noilor locaţii nu sunt preconizate a se întâmpla în viitorul apropiat. Rămâne de văzut dacă ridicarea noului spital va duce la asigurarea unor spaţii în legalitate, spaţii în care bolnavii şi cadrele medicale să nu fie ameninţaţi cu evacuarea.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro