Stire

Greva sindicaliştilor CFR a blocat circulaţia trenurilor

06.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Aproape 30 de trenuri au fost oprite pe durata grevei în judeţul Arad

Ieri, între orele 7 şi 9, circulaţia trenurilor a fost paralizată la nivel naţional. Sindicaliştii CFR au declanşat greva de avertisment ca urmare a negocierilor eşuate cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor cu privire la mărirea salariilor.

În judeţul Arad, greva de avertisment nu a rămas fără ecou. Au fost oprite 17 trenuri de călători, cinci în Staţia Arad şi restul de 12 în gările din judeţ. Trenurile de marfă nu au fost afectate deoarece nu aveau activitate la orele grevei.

Ion Voica, preşedinte al Uniunii Sindicatelor MC Arad, ne informează: „Greva a fost declarată de Federaţia Naţională feroviară din care facem parte. Noi cerem punerea salariului minim pe economie cu aplicarea coeficienţilor de ierarhizare de la Calea Ferată. Ni s-a oferit 5% de la 1 aprilie şi 5% de la 1 octombrie.” Sindicaliştii mai cer pe lângă mărirea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. „Aici ne referim la cei care lucrează în special pe partea de marfă, birouri insalubre, neîncălzite. Nu se poate ca în secolul XXI să faci focul cu lemne, ca şi acum 100 de ani. Aceleaşi probleme sunt şi cu cabinele de lucru ale impiegaţilor de mişcare exteriori, manevranţi”, mai adaugă Ion Voica.

Cei mai afectaţi de grevă au fost călătorii, însă greva s-a desfăşurat fără incidente. Valeria Şorodo, 60 de ani, ne spune: „Merg la Suceava. De la Informaţii mi s-a spus să stau să-mi iau bilet că trenul e de la linia 2 şi să aştept până la 9. Trenul trebuia să plece la 7:56. Nu ar fi mult o oră, de le-ar da drumul odată. Pe mine mă afectează că eu trebuie să ajung, fetiţa mea trebuie să plece în Italia şi nu are cu cine să lase copiii. Nu e aşa de corect. Încurcă atâta lume.”

Situaţia angajaţilor CFR care solicită creşteri salariale este înţeleasă de unii dintre călătorii care au aşteptat în Gară. „E dreptul lor. E modul lor de a se exprima. Salariile sunt mici. Se manifestă şi ei, căci e democraţie. E protestul lor, fiecare îşi caută dreptatea. Era mai grav dacă ţinea mai mult, aşa, e o nimica toată. Nu ştiu dacă o să rezolve ceva. Guvernul nu prea ţine cont de oamenii necăjiţi, numai de ei. Trebuia să plec la 8 la Iaşi. E trenul în gară dar nu avem bilete”, ne spune un călător.

Sindicaliştii CFR vor recurge la greva generală dacă nu li se vor onora cererile. Ion Voica ne mai spune: „Noi sperăm să nu se ajungă la grevă generală. Greva de avertisment a fost astăzi timp de două ore. Probabil va urma în cel mai scurt timp un miting la Bucureşti. Şi în final, dacă nu se ajunge la un acord comun, se va ajunge la grevă generală. Ne cerem scuze publicului călător pentru inconvenient.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro