Stire

1500 de arădeni mor anual de cancer

07.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Anual, în judeţul Arad mor de cancer în jur de 1.500 de persoane. La acest număr se adaugă cele 11.000 de persoane care sunt luate în evidenţă ca suferind de cancer şi cele 1.700 de cazuri noi, raportate anual. Persoane de toate vârstele pot fi suferinde de cancer, de la copilul de un an, la bătrânul de 98, cazuri întâlnite la Secţia Clinică de Oncologie Medicală a judeţului Arad.

Clădirea care adăposteşte această secţie este neîncăpătoare pentru cererile tot mai mari de tratament cu care vin bolnavii. Loc în care se face chimioterapie, sau tratament de suport al bolilor în evoluţie, cu cele 45 de locuri, câte are această secţie, sunt insuficiente, ajungându-se chiar la amânarea pacienţiilor care vin la chimioterapie. Orban Csaba Szekely, şef Secţie Oncologie, declară: „Dacă ar fi locuri, nu ar trebui să aştepte. Ei nu aşteaptă mult, cam o zi.” Însă aşteptarea de o zi până la efectuarea chimioterapiei nu se compară cu timpul trecut de la ultima şedinţă de radioterapie. Radioterapie se face în Timişoara sau Oradea, iar modul în care un pacient bolnav poate beneficia de tratament este doar prin programare. „Noi programăm bolnavii la o lună, două luni. Foarte multe tratamente se compromit. Boala nu mai e controlată. Bolnavii merg în judeţele învecinate, unde îi primesc, dar doar cu programare. Un centru oncologic performant ar trebui să aibă şi un serviciu de radioterapie cu energie înaltă. Acesta este primul motiv pentru care bolnavii pleacă din judeţ la tratament, 60-70% dintre bolnavi ajungând la radioterapie.”

Radioterapia convenţională practicată în Arad se poate utiliza în localizare superficială, la cea în profunzime nu au eficacitate. Costurile unei astfel de investiţii sunt foarte mari, un singur aparat costă în medie un milion de euro, iar buncărul în care ar trebui instalat aparatul, alt milion de euro. „Sunt costuri enorme, ca să se amenajeze un centru de radioterapie”, declară Carmen Lucuţa, manager al Spitalului Clinic Municipal.

Starea în care se afla această secţie acum doi ani era la limita inimaginabilului, însă cu ajutorul sponsorilor, condiţiile din interiorul spitalului au fost îmbunătăţite. Dr. Orban Csaba Szekely, declară: „Era vorba că se retrocedează şi de aceea nu am renovat. Spitalul nu avea voie să investească pentru că, clădirea era în curs de retrocedare. După ce a fost dat verdictul şi am înţeles că vom mai avea sediul aici măcar cinci ani, am renovat. S-au cheltuit jumătate de miliard pentru igienizare. În vara anului 2007 am terminat. Reparaţii capitale nu am putut face, deoarece nu ne permite legea.” Îmbunătăţirile aduse sunt vizibile, pereţii saloanelor pentru pacienţi au fost văruite şi dotate cu aparate de aer condiţionat, faţada a fost refăcută iar în tot spitalul domneşte ordinea.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro