Stire

Aradul, sub potop - Natura se dezlănţuie

10.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Peste opt sute de hectare de teren arabil au fost „înghiţite” de ape. Zeci de drumuri comunale au devenit impracticabile. Două drumuri de interes judeţean au fost blocate. Acestea sunt câteva dintre aspectele care reflectă crunta realitate de care au fost nevoiţi să se lovească locuitorii mai multor comune şi sate de la nivelul judeţului. Conform datelor furnizate de meteorologi, starea vremii nu pare să se îndrepte, aceştia prelungind codul portocaliu de avertizare pentru încă o zi.

Ploile abundente din ultimele două zile au umflat Crişul Alb, care a depăşit cota de inundaţii, s-a revărsat pe două drumuri judeţene, DJ 708 şi DJ 793 B, şi a acoperit peste 800 de hectare de teren arabil, dintre care 200 la Dieci, 400 la Almaş şi 200 la Hălmagiu. Codul portocaliu pe râurile Crişul Alb şi Sartiş, intrat în vigoare de sâmbătă, de la ora 17.00, se menţine până astăzi, la ora 14.00.

În satul Sartiş, din comuna Craiva, cota de pericol a fost depăşită cu 40 cm. Au fost inundate 20 de hectare de teren arabil şi cinci hectare de păşune. Din fericire, apele nu au afectat gospodăriile oamenilor. La Gurahonţ, Crişul depăşise, ieri, în jurul orei 17.00, cota de atenţie cu 14 cm, iar la Beliu, pe Valea Beliului a fost atinsă cota de atenţie.

Ca în fiecare an bogat în ploi, între localităţile Dieci şi Crocna şi Dieci şi Revetiş, râul a ieşit din albie, acoperind şoseaua până la un nivel de 35 de centimetri. Aici maşinile mici nu au reuşit să „înfrunte” apele, iar porţiunile de drum afectate s-au putut traversa doar cu camioanele sau tractoarele.

Ieri la orele prânzului, cât vedeai cu ochii era doar apă. Tulbure, rece acoperea totul, fără a permite cuiva să-i stea în cale. Oamenii priveau neputincioşi, rugându-se doar la Dumnezeu pentru ca apa să nu le ajungă în gospodării.

Deşi le e teamă, pe undeva parcă s-au şi obişnuit deja cu problemele de acest gen pe care  sunt obligaţi să le accepte ... resemnaţi. Când situaţia devine mai periculoasă, ei merg la râu „înarmaţi” cu saci de nisip şi încearcă să-l împiedice să le ajungă în gospodării. „Mi-a ajuns apa în grădină. Numai ce am arat, acum trebuie să bag discul. Eu am 57 de an. Locuiesc singur. Copiii mei s-au stabilit la Arad. Ce să fac? Unde să plec acum? Aici am trăit toată viaţa, m-am obişnuit. Asta se întâmplă în fiecare an. Mergem cu sacii cu nisip la râu când e apa mai mare. Încercăm să facem să nu ne intre în case. Mai multe nu putem face”, ne spune Maria Tipei cu lacrimi în ochi, o localnică din Almaş.

De fiecare dată când se petrec situaţii ca acestea, oamenii dorm ca pe spini cu gândul că poate până dimineaţă râul le pătrunde în gospodării. Se tem pentru agoniseala lor de-o viaţă, de faptul că poate până a doua zi munca lor va fi luată de ape. „Acum doi ani râul a intrat până în grajd. Când am deschis dimineaţă uşa, apa m-a azvârlit până în grădină. M-am speriat. Acum nu a ieşit atât de mult. Numai până la drum. Dar dorm toată noaptea cu frică să nu ajungă în curte. În fiecare an se întâmplă la fel. Nu avem ce face. Aşa vrea Dumnezeu. Poate ne pedepseşte că suntem atât de răi”, ne spune tanti Maria, o bătrână de 76 de ani.

Toţi s-au obişnuit cu acestă situaţie. Iar unii sunt prea bătrâni să mai plece din casele unde şi-au petrecut toată viaţa. Nu le rămâne nimic altceva de făcut decât să îşi continue vieţile aşa cum au făcut-o şi până acum. 

În faţa acestei situaţii de criză, autorităţile şi administratorii cursurilor de apă au obligaţia să asigure rezerva de materiale. Pentru că ploile nu par să se oprească, situaţia s-ar putea agrava în orice moment. Asta în condiţiile în care avertizarea de cod galben, este valabilă până mâine, la ora 12, incluzând judeţele Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mureş, Alba, Cluj, Hunedoara şi Bistriţa.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Neagu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro