Stire

Războiul declaraţiilor la Fisc

10.03.2008 ⋅ 0 comentarii

După ce, în 2007, agenţilor economici plătitori de impozit pe profit, reprezentaţi în mare parte de Întreprinderile Mici şi Mijlocii, li s-a permis depunerea declaraţiilor pentru impozitele pe veniturile din salarii şi contribuţiile aferente acestora trimestrial, începutul lui 2008 le-a adus numai bătăi de cap.

De la 1 ianuarie, aceştia trebuie să depună  toată documentaţia lunar, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, conform Ordonanţei de Guvern 47 din 2007.

Noua măsură îi nemulţumeşte pe întreprinzătorii arădeni, obligaţi să irosească timp şi bani la ghişee. În replică, DGFPCFS Arad pune la îndoială capacitatea de înţelegere a unora dintre contabili, care nu virează  sumele datorate în conturile corespunzătoare.

Supărare de întreprinzător

Întreprinderile Mici şi Mijlocii din Arad au, începând cu luna ianuarie, reale probleme când vine vorba despre depunerea actelor. Aceasta pentru că, un reprezentant al firmei, de regulă contabilul, îşi ocupă prea mult timp depunând declaraţii la Finanţe în loc să eficientizeze activitatea companiei: „Este inacceptabil să se dea vina pe sistemele informatice defectuoase şi să fim plimbaţi pe la cozi. Finanţele ar trebui să aibă o bază de date mai performantă, pe care să o poată confrunta şi să nu ne mai poarte pe drumuri. Nu este firesc să pierdem atât de mult timp şi bani, când toate plăţile s-ar putea face online. O altă anomalie este obiceiul Finanţelor de a trimite agenţilor economici titluri executorii pentru sume de 1 leu, 3 lei şi aşa mai departe”, e de părere Mihaela Breaz, director executiv la filiala arădeană a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Noutăţi de la Finanţe

La nemulţumirile agenţilor economici arădeni soluţia poate fi dată de recenta decizie a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care se intenţionează înlesnirea depunerii declaraţiilor în regim online, începând cu data de 1 iulie 2008. Referindu-se la obiecţiile formulate de întreprinzători, Călin Arusti, purtător de cuvânt al DGFPCFS Arad, consideră că: „Vina este a contabililor care ar trebui să fie mai atenţi atunci când virează contribuţiile, astfel încât banii să ajungă în conturile corecte. Programele informatice sunt simple, dar se pot strecura greşeli de completare care atrag o serie de neplăceri de ambele părţi, în sensul că noi trebuie să identificăm eroarea iar agentul economic trebuie să se prezinte din nou la Finanţe pentru a-şi clarifica situaţia. Probabil că lucrurile se vor simplifica odată cu înlesnirea accesului la sistemul de plăţi online. În ceea ce priveşte decizia de plată a impozitelor pe veniturile din salarii şi acontribuţiilor aferente, aceasta vine de la Guvern şi trebuie aplicată în teritoriu”.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro