Stire

Premieră la Conop - Părintele Sorin Ciurlea este pregătit să candideze

11.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Recenta decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de a permite, în anumite condiţii, clerului să poată candida pentru posturi de consilieri a avut ecou la Conop. Preotul din comună, cu o experienţă în administraţie, a decis să-şi încerce din nou şansele pentru consiliul local, dacă va primi aprobarea Chiriarhului, adică a Episcopului Aradului.

De 20 de ani în comună

Părintele Sorin Ciurlea este cunoscut de toată suflarea comunei Conop. „Ne-am străduit mult să-l avem pe părintele la noi şi acum suntem foarte mulţumiţi”, a declarat Simina Olar, o credincioasă foarte apropiată de biserică. De când a venit, părintele şi-a pus amprenta pe viaţa comunei. A luptat să aducă fonduri pentru biserică, îi ajută pe credincioşi şi se implică în viaţa culturală a Conopului. „Eu cred că preoţii trebuie să fie aproape de oameni şi să nu dezbine. Până în 2004, timp de trei ani, cât am fost consilier local, am condus comisia pentru cultură. Am adus bani pentru biserică dar am sprijinit şi şcoala şi activitatea culturală. Eu predau şi ore la şcoală. Acum sunt şi student la istorie şi voi preda şi istoria”, spune părintele Ciurlea. Biserica din Conop este în plină restaurare. După ce a reuşit să asigure fonduri pentru interiorul lăcaşului de cult şi pentru porţile bisericii, preotul crede că va găsi înţelegere să aducă şi bani pentru finalizarea tencuirii clădirii pe exterior.

Consiliul local, ţintă pentru preot

Părintele Sorin Ciurlea este fericit că Sfntul Sinod a deschis din nou pentru preoţi porţile spre administraţia locală. În opinia sa, decizia care le-a interzis să candideze în anul 2004 nu a fost una prea fericită. „Voi candida, ca şi independent, dacă voi primi aprobarea Chiriarhului, la Conop. Cred că este nevoie de experienţa mea. Eu nu am făcut niciodată politică în biserică şi nu am dezbinat turma. Este drept că în afara bisericii am mai vorbit cu oamenii şi despre politică”, spune preotul. „Dacă voi găsi sprijin şi înţelegere de la colegii mei preoţi poate candidez şi pentru Consiliul Judeţean. Dar acolo va fi foarte greu” crede părintele Sorin Ciurlea. Deşi nu mai poate candida pe lista unui partid, preotul nu ascunde că sufletul său a fost şi a rămas alături de PD-L. Însă este decis să respecte regula impusă de mai marii bisericii şi să candideze ca independent, pentru binele credincioşilor de la Conop.

Sătenii, în mare parte, sunt mulţumiţi că preotul lor va candida pentru consiliul local. Ei cred că aşa vor reuşi să-şi vadă mai repede biserica terminată. Dar mai sunt şi unii care cred că, poate, totuşi locul preotului este în biserică, nu în Primărie. „Eu personal nu aş candida ca primar. Cred că este prea greu să împaci biserica şi Primăria. Dar ca şi consilier, este altceva”, încearcă părintele să-i liniştească pe cei care nu privesc cu ochi buni viitoarea sa implicare în administraţia locală a comunei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro