Stire

Setea de răzbunare a D.G.A. - Naşte anticorupţie

13.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Agenţii şi-au recunoscut fapta

Cei doi agenţi de la Poliţia Rutieră prinşi în flagrant în cursul zilei de marţi în timp ce luau mită de la un agent sub acoperire al Direcţiei Generale Anticorupţie au fost audiaţi până în jurul orei trei dimineaţa a zilei de miercuri, când au fost eliberaţi, urmând să fie cercetaţi în libertate. În cursul aceleiaşi dimineţi, ei şi-au prezentat în scris demisiile conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad. Mai precis, Lucian Precup şi-a prezentat demisia, iar Petru Prundan (54 de ani) cererea de pensionare anticipată. Cei doi şi-au recunoscut fapta şi au interdicţia părăsirii localităţii. Cercetările sunt continuate acum de către agenţii D.G.A., coordonaţi de către procurorul Cristian Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

„Conducerea I.P.J. Arad doreşte să asigure opinia publică despre faptul că aceste cazuri nu caracterizează poliţiştii arădeni şi în toate situaţiile în care astfel de persoane încalcă legea şi deontologia profesională, aducând grave prejudicii în activitatea şi imaginea majorităţii lucrătorilor de poliţie, nu va ezita să ia cele mai ferme măsuri”, se specifică într-un comunicat de presă emis de IPJ Arad.

La sediul inspectoratului a avut loc ieri o şedinţă cu conducerea Poliţiei Rutiere, iar astăzi are loc o alta cu întreg colectivul.

Materialul nostru referitor la acest subiect s-a bucurat de audienţă din partea Biroului Anticorupţie Judeţean Arad, primind la redacţie următorul drept la replică.

Dreptul la replică

Ca urmare a materialului apărut în publicaţia dvs., astăzi, 12.03.2008, intitulat „Război total – DGA versus Poliţia Rutieră” , se impun următoarele precizări:

În articol se spune, în mod eronat, că adjunctul Direcţiei Generale Anticorupţie – Arad a fost prins beat la volan, în urmă cu o lună, de un echipaj al SPR din cadrul IPJ Arad. În realitate, în incidentul respectiv, a fost implicat un lucrător al Biroului Anticorupţie pentru Judeţul Arad, cu gradul de subinspector, la nivelul BAJ Arad neexistând funcţia de adjunct. Totodată, în articol, se face referire la faptul că „ la intervenţia superiorilor poliţiştilor, conflictul ia sfârşit...”.  Menţionăm că Direcţia Generală Anticorupţie nu a încercat, în nici un mod, să muşamalizeze acest caz sau să intervină în derularea anchetei. În urma acestui incident, a fost întocmit un dosar penal care se află în prezent în lucru la Parchetul competent. De asemenea, în materialul apărut în publicaţia dvs. se afirmă, în mod tendenţios, că D.G.A. se află în război cu Poliţia Rutieră. În realitate, cele două structuri colaborează foarte bine, depunând eforturi comune pentru eradicarea corupţiei interne. Pentru că instituţiile noastre au ca deziderat informarea corectă a cititorilor, vă rugăm să publicaţi punctul nostru de vedere, în virtutea dreptului de replică. 

Şef Birou Anticorupţie pentru Judeţul Arad

Scms. Mereanu Vitia

Poveste nouă de acum o lună

În data de 8-9 februarie, un grup de circa şase agenţi ai Poliţiei Rutiere, care rămăseseră câteva ore peste program la cererea şefului pentru a iniţia şi o acţiune în piaţa de maşini (duminică fiind) intră în restaurantul Transilvania pentru a lua masa. La o masă vecină se afla Silviu Popescu, subinspector la Biroul Judeţean Anticorupţie Arad- a treia persoană în grad la nivel judeţean, în stare avansată de ebrietate. Acesta începe să-i fotografieze pe agenţi, după care urmează câteva schimburi de replici în care le explică că tocmai acesta este scopul muncii lui. Poliţiştii renunţă la mâncare şi părăsesc localul, iar după circa 30 de minute unul dintre ei îl opreşte în trafic tocmai pe „operativul D.G.A.“, aflat la volanul unui autoturism în aceeaşi stare avansată de ebrietate. Silviu Popescu refuză să se legitimize şi, apostrofat de către agent că nu va trece decât peste persoana sa, încearcă exact acest lucru şi demarează în trombă, poliţistul fiind nevoit să sară în ultimul moment din faţa autoturismului. Anunţate prin staţie, echipajele de serviciu îl blochează pe Silviu Popescu la câteva străzi. La faţa locului îşi fac apariţia superiori atât ai poliţiştilor cât şi ai subinspectorului D.G.A. care preiau procesele verbale întocmite, invocând limitele de competenţă a agenţilor în acest caz.

Urmează un adevărat război al ameninţărilor mai directe sau mai voalate, oricare dintre agenţii Poliţiei Rutiere putând confirma că ştiau că reprezintă, din acel moment, o ţintă a D.G.A.

La toată această poveste

Ce ne place

Că Direcţia Generală Anticorupţie s-a pus pe treabă, realizând un flagrant impecabil. Mita trebuie să dispară din societatea românească.

Ce nu ne place (sub formă de întrebări adresate D.G.A.)

Cum se face că prima acţiune după conflictul dintre agenţii care acţionau conform normelor legale şi inspectorul D.G.A. care acţiona conform normelor bahice se îndreaptă împotriva a doi agenţi ai aceleiaşi Poliţii Rutiere?

La testul de integritate au fost supuşi şi agenţii aflaţi în acea noapte la restaurantul celebru de mult pentru ciorba de burtă, iar flagrantul a parcus astfel ruta, rupţi de foame- corupţi de bani?

Cum se face că dintre toate serviciile Poliţiei a fost ales tocmai acesta unde „şpăgile“ nu sunt dintre cele mai consistente?

Cum de la evenimentul din dimineaţa de 9 februarie nu a fost invitată toată suflarea presei pentru a se prezenta acest caz inedit în care simpli agenţi aplică legea în cazul unui subinspector dintr-o structură superioară? Cum de în buletinul intern informativ al Poliţiei de a doua zi nu a apărut nimic despre acel caz? 

În fine, aţi putea spune pe cuvântul dumneavoastră de anticorupţi că toată această muşamalizare mediatică nu viza o finalizare 18 indice1?

Poveste românească, desfăşurare americană şi final fericit

În vremea când poliţia americană nu reuşea să controleze mafia, marile realizări antimafie aveau loc atunci când „familiile“ începeau războaie unele împotriva altora. Dacă marile realizări anticorupţie provin din asemenea răfuieli de ordin personal urmate de altele ale orgoliilor, salut începutul luptei anticorupţie la Arad, deşi, vă spun sincer, mă cam supără sumele mici.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Mirela Grecu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/