Stire

Altarul din Mocirla - Motiv de dispută ?ntre naş şi fin

15.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Cu un nume parcă predestinat, localitatea Mocirla (fosta Lunca Teuz iar mai nou Vasile Goldiş), pare să întărească vechea vorbă românească: „ca la noi la nimenea“. Un scandal nevoie mare a început în rândul mocirlenilor, din cauza numirii de către Episcopie a unui nou preot în satul lor.

Datorită faptului că preotul care a slujit până acum are 70 de ani şi s-a hotărât să iasă la pensie, Episcopia a organizat un concurs pentru ocuparea postului  vacant.

Rezultatul examenului n-a fost însă pe placul sătenilor, aceştia pornind o adevărată „cruciadă“ împotriva celui care a câştigat concursul şi implicit chiar împotriva Episcopiei. În urmă cu două seri, bărbaţii satului au ieşit din case pentru a-şi face dreptate. Au ameninţat că vor închide biserica dacă întră picior de străin în satul lor. 

Scandal cu grad de rudenie

La concurs au participat patru persoane, dintre care doar două cu şanse reale. Întâmplarea sau divinitatea a făcut ca cele două să fie şi foarte buni prieteni, ba mai mult între ele să existe şi un grad de rudenie: naş şi fin. Finul, Marius Trânc s-a dovedit a fi însă mai bun decât naşul Paul Sărac şi a reuşit să ocupe postul.

Stând de vorbă cu oamenii din localitate am aflat că aceştia sunt de acord cu „orice o da Dumnezeu. Pe cine ne dă Episcopia pe ăla îl primim, numa să fie din satul nostru“, ne „lămureşte“ o localnică.

Dorind să aflăm ceva mai concret am stat de vorbă şi cu fostul preot, Gheorghe Pele, care ne-a spus: „Oamenii nu au vrut să ţină cont de decizia Episcopiei. Cu toate că Marius Trânc a câştigat concursul, noi îl vrem pe celălalt pentru că este din satul nostru. S-a născut aici iar bunicul lui a avut un rol important în construirea Bisericii. În plus, ne dorim pe cineva care să locuiască în sat, nu un preot navetist“.

Pentru a afla şi părerea lui Marius Trânc, ne-am deplasat la Craiva, localitatea de unde este acesta. El ne-a declarat că nu este deranjat de părerea contestatarilor pentru că „un preot este numit de Episcop şi nu de oameni. Indiferent ce se va spune eu aştept să fiu chemat pentru hirotonire şi să îmi încep munca“, spune neclintit omul.

Întrebat dacă tot acest scandal a afectat legătura de prietenie dintre cei doi, Trânc spune: „Eu nu îl condamn pe Paul Sărac pentru că îşi doreşte acest post, dar cu mijloacele prin care vrea să îl obţină, nu sunt de acord“. El crede că nemulţumirea oamenilor s-ar datora în urma unor intervenţii ale naşului lui Sărac, care a făcut presiuni şi asupra sa: „Naşul său a răscolit toţi oamenii împotriva numirii mele. Chiar mie mi-a spus odată că dacă voi ajunge preot în Mocirla, va face el să fiu huiduit în Biserică“.

De cealaltă parte, contactat telefonic, Paul Sărac ne-a declarat: „Eu mă supun întru totul deciziei Episcopiei. Iar dacă localnicii nu-l vor dori pe Trânc atunci vom vedea“. Dacă oamenii din Mocirla vor accepta decizia Episcopiei, care se   pare că este irevocabilă, rămâne de văzut.

Nouă nu ne rămâne de făcut decât să aşteptăm implicarea Divinităţii pentru a descâlci ceea ce alţii înnoadă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro